Nadir görülen doğa olayları
Doğanın kendisi başlı başına şaşırtıcıyken bazı zamanlarda da nadir görülen doğa olaylarına denk olmak oldukça unutulmaz olabilir. İşte çok nadir görülen doğa olayları...
SU ALTI BUZ SAÇAĞI
Buz saçakları, aşırı soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonrasında oluşuyor.
VOLKANİK PATLAMA ŞİMŞEĞİ
Volkanik duman bulutlar, nadir durumlarda, duman bulutlarının içinde çok vahşi şimşek fırtınaları oluşabiliyor.
TAYF / ELF / MAVİ JET
Fotoğrafta görülen rengarenk şekiller, atmosferdeki elektrik yükünün boşalması sonucu ortaya çıkıyor.
GÖKKUŞAĞI ALEVLERİ
Ender görülen bir hava olayı yangın gökkuşağı. Atmosferde asılı duran buz kristallerinin güneş ışığı yardımıyla kırılması ile ortaya çıkar ve ufukta renkli, parlak bir gökkuşağı gibi görülür.
BEMBEYAZ GÖKKUŞAĞI
Beyaz gökkuşağı, sisin içinde görülen bir doğa olayı. Sisin içindeki yoğunluk çok fazla odluğu için ışık yansımıyor. Bu yüzden de gökkuşağını oluşturan renkler çok soluk, beyaza yakın renklerde görülebiliyor.
FOXFIRE
Foxfire biyolüminesans, bilinen doğal bir sürecin bir sonucudur. Çeşitli organizmalar ışıma solucanlar, ateşböcekleri ve kalamar kendi ışık oluşturmak içinyeteneğine sahiptirler. Bu yaratıklar, ancak, iç sistemlerini kullanarak kendi ışık üretirler. Foxfire Mantarların ve çürümeye ahşap arasındaki bir kimyasal reaksiyondan ötürü meydana gelir. Böyle hayalet mantar ve Jack O’Lantern mantar gibi mantar çeşitli türleri, Foxfire oluşturma yeteneğine sahiptir.
ALEV HORTUMU
Alevlerden oluşan hortumlara, ateş anaforları deniliyor. Aşırı sıcaklık ve türbülanslı rüzgarlar çıktığı zaman oluşuyorlar.
YILDIRIM ŞELALESİ
Catatumbo yıldırımları, yalnızca Venezuela’nın Catatumbo nehrinde görülen, doğa olayı. Fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan bu görüntü, yılın 160 gecesi, günde 10’ar saat ve saatte 280 kez görülebiliyor.
LENTİKÜLER BULUTLAR
En ilgi çekicilerinden biri de Büyük Kanyon Bulutları. Lens şeklindeki bu bulutlar, nemli hava bir dağın üzerinden geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Bulut bu geçiş sırasında katman katman oluyor.
SABAH ŞELALESİ
Sabah sefası bulutları çok nadir görülür ve tam anlamıyla da araştırılamamıştır. Bu bulutların neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor. Avustralya’daki Burketown adlı küçük kasabada, sonbaharda görüyorlar.
IŞIK HALKASI
Optik bir olay olan ışık halkası, tıpkı bir gökkuşağı gibi oluşur ve bir haleye benzer. Yağmur damlalarının arasındaki havanın oluşturduğu ışık tünelleri, ışığı geri yansıttığında ortaya çıkar.
SU HORTUMU
Suyun üzerinde oluşan vortekslere su hortumu denilir. Ancak girdap suyu emmez ve hortum sadece, yoğunluk sebebiyle ortaya çıkan sudan oluşur.
PENİTENTE BUZLARI
Yüksek dağlarda görülebilen uzun ve ince şekilleri olan, sertleşmiş karlara penitente deniliyor. Bu kadar yüksekte olunca, güneş ışınları buzu eritmeksizin, direkt olarak suya çeviriyor. Bazı alanlarda suyun buhara dönüşmesi daha hızlı şekilde gerçekleşiyor. Böylece düz kar yüzeyinde bir takım çökmeler yaşanıyor. Bu çökmeler sonrasında, işte bu ince uzun kar şekilleri ortaya çıkıyor.
GÖKTEN HAYVAN YAĞMASI
Gökten yağan veya düşen bu ilginç şeylerin bazılarının açıklamaları mevcut olsa da bazılarının sebebi hala gizemini koruyor. 6 nisan 2007’de Arjantin’in Salta eyaletine gökten örümcek yağdı. Christian Oneto Faona ve arkadaşları Paskalya tatilinde Salta eyaletine gitmeye karar verdiler.
San Bernardo dağına tırmanmaya başlayan arkadaşlar 2 saat sonra toprağın üzerinde farklı renkte ve çeşitlikte örümceklerle karşılaştılar. Akabinde gözlerini göğe çeviren arkadaşlar örümceklerin gökyüzünden yağdığını gördüler ve kameraya kaydettiler.
VENÜS KEMERİ
Gökyüzünde görülen pembeliğe bu isim veriliyor. Dünyamızın gölgesi yarı saydam atmosfere düştüğünde, Dünya’nın gölgesi tekrardan üzerine yansımış oluyor.
SÜPER HÜCRE FIRTINASI
Süper hücre fırtınası, en nadir ortaya çıkan ve en tehlikeli fırtına türlerinden birisi olarak biliniyor. Tıpkı diğer fırtınalar gibi oluşuyorlar. Ancak dikey olarak yukarı yönlü hava akımının oluşması sebebiyle, kaybolmaları çok daha uzun sürüyor.
DONMUŞ ÇİÇEKLER
Bitkilerin köklerinde bulunan özlerin donması, bitkinin gövdesinden dışarı çıkması ve sonra da genişlemesi ile ortaya çıkıyor. Daha sonra sular çatlakların içinden çekiliyor ve havayla temas ederek donuyor. Sonrasında da ortaya ilginç şekiller çıkıyor.
KAR ÇÖREKLERİ
Bazen büyük kar parçaları ve içindeki bazı başka maddeler, rüzgarla savruluyor ve birikebiliyor. Ancak ortadaki kısım zayıf kalıyor ve rüzgar yüzünden düşüyor. Böylece ortaya donut şeklinde, ortası boş kar birikintileri çıkıyor.
ASPERATUS BULUTLARI
Bu ilginç fenomen yalnızca 2009 yılında, Yeni Zelanda’da görüldü. Neden ve nasıl ortaya çıktıkları konusunda pek bir bilgi yok.
BULUT KÜMELERİ
Yerden yükselen sıcak havayla karşılaşan soğuk havanın oluşturduğu bu ilginç kümeler 15 dakikadan birkaç saate kadar gökyüzünde gözlemlenebiliyor.
YEŞİL FLAŞ
Yeşil flaş çoğunlukla ufkun uzakta göründüğü (mesela Güneş’in okyanus ve denize battığı) durumlarda karşılaşılan bu nadir durum atmosferdeki iki optik etkinin birleşmesi ile oluşuyor.
BAZALT SÜTUNLARI
Bazalt sütunlar kalın bir lav akıntısının soğuyarak büzüşmesi ve bu büzüşme sırasında çatlakların oluşmasıyla ortaya çıkar. Lav akıntısı dikey yönde kırılmaksızın büzüşebilir. Ama yatay yönde büzüşürken kırıklar oluşur. Lav akıntısı üzerinde oluşan kırıklar ağı ile sütunlar ortaya çıkar. Bu sütunlar daha çok altıgen olmakla birlikte, sayısı üçten on ikiye kadar değişen çokgen bazalt sütunlar görülebilmektedir.
ÇİZGİLİ BUZDAĞI
Bu buzdağlarındaki açık mavi, yeşil ve kahverengi çizgilerin sırrı ise basit: Buzdağının çatlakları arasına erimiş su girdiğinde açık mavi çizgiler oluşuyor. Buzdağının alt kısmında donan deniz suyu yosun bakımından zenginse çizgiler yeşile dönüyor. Kahve, siyah ve sarı tonlu çizgiler ise buz örtüsünün alttaki toprak tabakasını denize doğru aşındırmasıyla oluşuyor.
BİYOLÜMİNESANS YAKAMOZ
Yakamoz (Noctiluca scintillans) tek hücreli bir deniz canlısıdır. Bu canlı suyun ve balıkların hareketi ile etkileşime geçtikçe ışık ile tepki verir. Gece yakamozun bolca olduğu bir yerde bulunan insanlar, kayıklarının kürekleriyle suyu ittiklerinde veya yüzdüklerinde bu hareketlerine bağlı olarak yakamozların ışık saçtığını görecektir. Fotosentez ile besinini sentezleyebildiği için su yüzeyine yakın vaziyette, toplu halde yaşarlar.