Kuşburnu faydaları nelerdir? Kuşburnu ne işe yarar?
Kuşburnu kış aylarının en şifalı bitkilerinden biri. Peki faydaları saymakla bitmeyen kuşburnu nasıl tüketilir? Kuşburnu faydaları nelerdir? Kuşburnu özellikleri ne? İşte tüm bu soruların cevabı...
KUŞBURNU NEDİR?
Kuşburnu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen bir meyve. Çalı formunda ve boyu 1-3 metre aralığında bitki türlerinden biri olan kuşburnu, Rosacea familyasında yer alıyor. Özellikle eylül ve ekim aylarında meyve veren bitki aynı zamanda yabani gül bitkisinin tohumlarını içermekte. Gül bitkisinin boyu ise 1-3 metre aralığında. Bitkinin dalları ve gövdesinde dikenler bulunuyor. Çay ve marmelat olarak tüketilebilen kuşburnu ve tohumları ilaç yapımında da sıklıkla kullanılıyor.
KUŞBURNU FAYDALARI NELERDİR?
Kuşburnu, doğal C vitamini deposudur. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri barındıran kuşburnunun sağlığa birçok faydası bulunmakta.
Kuşburnunun spazmlar, ülserler, mide tahrişi ve mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kuşburnu tüketimi aynı zamanda kabızlık, ishal, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşı, gut, ödem veya su toplanması, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, göğüs rahatsızlıkları, kilo kaybı ve ateş yükselmesi için de oldukça faydalı kabul ediliyor. Kuşburnu, insan sağlığına yararlı olan doğal antioksidanları bünyesinde bulundurması nedeniyle son yıllarda adından söz ettiyor.
Kuşburnu öksürük ve soğuk algınlığına karşı da başarılı sonuç veriyor. Cilt sağlığına iyi gelen kuşburnunun diğer faydaları arasında, sindirime yardımcı olması, kan basıncını düzenlemesi, iltihap tedavisine yardımcı olması ve sağlıklı kilo vermeye destek olması listelenebilir.
KUŞBURNU NASIL TÜKETİLİR?
Faydaları saymakla bitmeyen kuşburnu, kuşburnu çayı ve marmelatı olarak tüketilebilir. Bu faydalı bitkiyi tüketmenin en pratik yollarından biri kuşburnu çayı demlemektir. Kuşburnu çayı demlemek için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu fincana aktarılır ve üzerine kaynamış su ilave edilir.
Marmelat için ise ihtiyacınız olan sadece şeker, su ve kuşburnu olacaktır. Yıkanan kuşburnu meyvesini tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra üzerine göz kararı şeker ilave edip kıvam alana kadar karıştırılır. Koyulaşmaya başlayınca kapak kapatılır. Ardından sıcak sıcak kavanozlanır.
KUŞBURNU TÜKETİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kuşburnu da ölçülü tüketilmeli ve olası yan etkilere karşı mutlaka bir uzmana danışılmalı. Peki kuşburnu meyvesinin yan etkileri neler? Bu etkileri ishal, kramp, mide bulantısı, şişlik, uykusuzluk, halsizlik, kanama ve alerji olarak listelemek mümkün.