Karbonatın temizlikte kullanım alanları
Karbonat, evin her köşesini temizlemek için kullanılabilecek pratik temizlik malzemeleri içinde yer alıyor. Karbonat olarak da bilinen soda dibi tutmuş tencerelerden kirli fırına, lavabo kenarlarındaki lekelerden halı ve kilimlere kadar pek çok şeyin kolayca temizlenmesine yardımcı oluyor.
Temizlik kimyasallarının sağlığa zararlı etkilerinden uzak durmak isteyenler, mutfaklarında bulunan malzemelerin kullanıldığı tarifleri temizlik malzemesi olarak kullanmayı tercih ediyor.
Karbonatın, çoğu temizlik malzemesi ile kıyaslandığında, oldukça nazik bir temizleme etkisi bulunuyor. Fakat bu durum aşındırıcı özelliği olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Özellikle cilalı yüzeylerde soda ile temizlik yapılırken son derece hassas davranılması gerekiyor. Sertçe ovalamak yerine yumuşak hareketleri tercih edebilirsiniz.
Son derece yumuşak bir metal olan altın, kararmaya karşı cila barındıran antika gümüşler ve altın kaplama servis parçaları gibi eşyaların temizliğini soda ile yapmak pek tavsiye edilmiyor.
MERMER YÜZEYLER
Mermer yüzeylerin temizliği için karbonat kullanmak, temizlik önerileri arasında en bilinenlerinden biri. Mermer üreticileri ise, aşındırıcı etkisi nedeniyle mermerin temizliğinde soda kullanımını pek önermiyor. Tekrarlanan soda kullanımı, mermer yüzeylerde kullanılan dolgu macunun aşınmasına sebep olabilir.
METAL YÜZEYLER
Metal yüzeylerin birçoğu, soda ile fırçalanarak temizlenebiliyor. Fakat bazı metaller, çok aktif olduğu için soda ile temizlendiğinde oksitlenebiliyor.
Karbonat metal yüzeylere tümüyle zarar vermese de, şeklinin bozulmasına ve yüzeyinin son derece çirkin görünmesine neden olabiliyor. Siz de alüminyum tencere gibi sodadan etkilenen bir metal eşyayı temizlemeyi planlıyorsanız mümkün olduğunca az süre temas etmelerine özen göstermeli ve anında durulamalısınız. Metal eşyaları uzun süre karbonatlı karışımlarda bekletmeyerek oksitlenme ihtimalini en aza indirebilirsiniz.