Kadınlar için soyadı düzenlemesi! İşte kulislerde öne çıkan 3 seçenek...

9'uncu Yargı paketinde yer alan "kadının soyadı" düzenlemesinin paketten çıkarılarak yeni yasama yılına bırakılması gündemde. Konu hakkında AK Parti'de üç seçenek tartışılıyor. Öne çıkan formül ise kadının istemesi halinde yalnızca bekarlık soyadını kullanma hakkının tanınması...

Haber Merkezi Haber Merkezi
Kadınlar için soyadı düzenlemesi! İşte kulislerde öne çıkan 3 seçenek...

Evlenen kadınının bekarlık soyadını ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabildiği Medeni Kanun hükmünün iptal edilmesinin ardından Meclis'te yeni düzenleme çalışmaları sürüyor.

AK Parti'ni hazırladığı ve 9'uncu Yargı Paketi'ne koyulan düzenlemeye göre kadın soyadını yine yalnızca eşinin soyadıyla birlikte kullanabilecek. Ancak muhalefet cephesinden teklife tepki geldi.

Tepkiler sonrası düzenlemenin paketten çıkarılması noktasında iktidar ile muhalefet arasında uzlaşma arayışı başladı ve karar Genel Kurul sürecine bırakıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre düzenleme paketten çıkarılarak bir sonraki yasama yılına bırakılabilir. Çıkarılma sebebi ise Meclis çalışmalarını hızlandırmak...

Kadınlar için soyadı düzenlemesi! İşte kulislerde öne çıkan 3 seçenek... - Resim : 1

KULİSLERDE ÖNE ÇIKAN SEÇENEK HANGİSİ?

AK Parti kulislerinde yeni düzenlemenin nasıl olacağı konusunda üç seçenek üzerinde duruluyor. Bunların ilki mevcut düzenlemeden tamamen vazgeçmek.

Bu görüşe göre kadının sadece bekarlık soyadını kullanması çocuk üzerinde olumsuz etki yaratacak ve çocuğun hangi soyadını kullanacağı tartışma konusu olacak. Kulislerde Adalet Bakanlığı’nın görüşünün de bu yönde olduğu ifade ediliyor.

Bir başka seçenek ise yeni yasal düzenleme için acele edilmemesi. Konu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin düzenleme için Meclis’e verdiği sürenin ocak ayında dolduğu hatırlatılarak bu durumun şimdiye kadar olumsuz sonuç doğurmadığı vurgulanıyor.

Ağırlık kazanan seçenek ise Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesinin dikkate alınması ve kadının bekarlık soyadını tek başına kullanmasına olanak sağlanması.

Buna göre mevcut teklif metnindeki “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır” hükmü korunacak ancak metne “Kadın istemesi halinde, kocasının soyadıyla birlikte evlenmeden önceki soyadını veya sadece önceki soyadını kullanabilir” ifadesi eklenecek.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

Soyadı 9. Yargı Paketi medeni kanun