Havalar ısınırken uzmanlar havuz için uyardı! İşte havuzlardaki 15 tehlike!
Havalar ısınırken tatil yapmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri de havuzların olduğu yerlerdir. Ancak havuzlar içinde oldukça çok tehlike bulunmaktadır. İşte o 15 tehlike...
KULLANILAN TEMİZLİK FİLTRELERİ
Havuzların içinde bulunan temizlik filtreleri tehlikeli olabiliyor. Çok kısa zaman önce bir çocuğun saçları, bir çocuğun ise ayağı havuzun havalandırma motoruna sıkıştı. İkisi de kurtarılamadı.
HASTALIK İHTİMALİ
Havuzlarda bulunan bakteriler idrar kesesi iltihaplanmasına yani sistite yol açıyor. Yazın gelmesiyle doktorlara en sık başvurulan rahatsızlıkların başında havuz sistiti geliyormuş. Bu durumdan korunmak için yapmanız gereken şey bol bol su tüketmektir.
HORMONAL BOZUKLUK
Yapılan bir araştırmaya göre başta klor olmak üzere kullanılan diğer kimyasallar hormon bozukluğuna yol açıyor. Çocuklar vücut ağırlıklarından dolayı bu kimyasallardan daha fazla etkilendiği için uzmanlar, iki haftada bir 30 dakika kapalı havuzda yüzen erkek çocuklarında hormon bozukluğunun meydana gelebileceğini belirtmiş.
ÇOCUK HAVUZLARINDA RİSK DAHA YÜKSEK
Çocukların havuza tuvaletini yapması, anne babaların bebeklerini bezleriyle havuza sokması, ayrıca bu havuzların daha küçük olması sebebiyle çocuk havuzları daha fazla risk taşımaktadır. Burada iş anne babalara düşüyor. Çocukları havuza sokmadan önce mutlaka tuvalete götürmeli, bebeklerinizi asla bezleriyle suya sokmamalısınız.
KAÇAK AKIMLAR
Belki zor bir ihtimal ama yine de havuza yakın herhangi bir yerde elektrik akımı, kesik kabo ya da elektrikle ilgili bir çalışma olmadığından emin olun.
KESKİN ALANLAR
Havuz köşeleri kazaları önlemek amacıyla kavisli olmalıdır. Eğer böyle değilse köşelerden mümkün olduğunda uzak durun
MERDİVENLER
Merdivenlerin ve dinlenme çıkıntılarının bakımlarının yapılmış olduğundan da mutlaka emin olun. Bunun yanında sürdüğünüz güneş kremi ve yağlarla tutunduğunuz merdiven korkulukları hem sizin için hem de büyük tehlike arz ediyor. Yağ ve kremin etkisiyle kayganlaşan korkuluklar, kayma sonucu yüz ve diz başta olmak üzere kalıcı hasarlara sebep olabilir.
KAYGAN ZEMİN
Havuz kenarlarının kaymayan bir zemini olduğundan ve buraların temizliğinde kullanılan maddelerin de aynı şekilde çabuk kuruyan ve kaymayan temizleyiciler olduğundan mutlaka emin olun. Havuz kenarları olması gerektiği gibi olsa bile yine de yürürken ekstra dikkat edin. Güneşin etkisiyle düşen tansiyon, havuzda yorulan bacaklar kalıcı hasarlar bırakacak düşmelere sebep olabilir.
MANTARLAR
Her kadının hayatında en az bir kere yaşadığı bir sorundur bu aslında. Havuzda bu sorunun daha sık görülmesinin sebebi klorun bu bölgedeki yararlı bakterileri öldürmesi sonucu var olan mantar sporlarının aktif hale gelmesidir. Yani havuzda bulunan bakterilerin bu duruma sebep olma olasılığı çok yüksek değildir.
GÖZ HASTALIKLARI
Aşırı klorlama ya da yanlış dezenfeksiyon yöntemleri kullanılan havuzlar göz rahatsızlıklarına sebep olur. Kontakt lens kullananlarda bu risk daha yüksektir. Bu sebeple gözlerinizde yanma ya da batma hissettiğinizde bir hekime başvurmanız önerilir. Alınacak en basit önlem ise gözlük kullanmaktır.
HEPATİT RİSKİ
Düzgün dezenfekte edilmemiş havuzlarda en sık rastlanan virüsler bunlardır. Havuzların düzenli temizlendiğinden emin olduktan sonra kendi temizliğimize de önem vermeli, duş almadan asla havuza girmemeliyiz.
AĞIZ YARALARI
Yüzme havuzunda bulunan bakteriler ağız, burun, cilt, üreme organları yara ve çizikler başta olmak üzere vücudumuza yerleşerek uygun ortamı bulduklarında üremeye geçerler. Bu sebeple ağızda oluşan yara ve enfeksiyonlar yutkunma yoluyla daha ciddi sorunlara yol açacaktır.
KLOR ZEHİRLENMESİ
Havuzlarda kullanılan klorun oranı oldukça önemlidir. Klorun oranında yapılan ufak bir yanlışlık ciddi zehirlenmelere yol açabilir.
KULAKLAR İÇİN DE BÜYÜK TEHLİKE
Dış kulak yolu nemli kaldığında bakterilerin buraya yerleşmesine sebep olabiliyor. Bunun önüne geçmek için havuza girmeden önce yarı yarıya sulandırılmış sirke ve ya limon suyu uygulanabilir. Fakat bunu uygulamadan önce de kulak zarınızın delik olup olmadığından emin olmanız gerekiyor.
KULAK ZARINIZA DİKKAT EDİN
Kulak zarı delik olanlar çok sıkı önlemler almalıdır. Çok sağlam kulak tıkacı ve bone kullanıyor olsanız bile havuzun dibine indikçe orta kulakta şiddetli bir basınç meydana gelecektir. Bu yüz felci, beyin zarı iltihabı, beyin ve boyun apsesi gibi kötü sonuçlar doğurabilir.