Hangi Yoğurt Tercih Edilmeli? Ev Yapımı Yoğurtlar Tehlikeli mi? Ev Yapımı Yoğurt mu, Marketten Alınan mı?
Yoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? İşte cevabı..
Yoğurt başta ülkemiz olmak üzere dünya mutfağında yer alan en önemli besinlerden biri… Hatta pek çok uzman yoğurdu ‘süper besin’ olarak tanımlıyor. Çünkü yoğurt protein içeriği yüksek gıdaların başında geliyor.
Bu faydalarıyla yoğurt, tüketicilerin tercihlerine ilişkin tartışmalara da konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ‘Market yoğurdu sağlıklı mıdır?’ sorusuyla ikiye ayrıldı. Kimileri “Market yoğurtları bozulmak nedir bilmiyor. 30 gün dolapta kaldı hâlâ ilk günkü gibiydi, bu özelliği sağlıklı olduğunu gösteriyor” derken bazıları da “Kapalı pakette alınan hiçbir şey sağlıklı değil. En doğrusu evde yapılması” yorumunda bulundu.
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ' a göre market raflarında karşımıza çıkan güvenilir markaların ürünleri de Türk Gıda Kodeksi’ndeki koşullara uygun olarak üretilir. Dolayısıyla market yoğurdu, yoğurttur.
“Yoğurdunu evde yapmayı sevenlerdenseniz ve bunu keyifli, lezzetli, düşük maliyetli bulduğunuz için yapıyorsanız, en basitinden size iyi hissettiriyorsa söyleyebileceğim tek şey var; harika” diyen Ebru Akdağ, “Tabii pastörize süt kullandığınız sürece…” dedi.
Sütte dikkat edilecek husus çiğ sütün mikroorganizma açısından risk oluşturmasıdır. Gıda güvenliğinin sağlanması, sağlığınızın riske atılmaması için ev yoğurdunda pastörize süt kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı. Yoğurdun bozulduğunu anlamak için en net gösterge üzerinde küf olmasıdır.
Yoğurtların pek çok çeşidi var. Örneğin meyveli olanlar… Bu yoğurtların içinde E102, E104, E110, E122, E124, E129, E211 gibi gıda boyaları olduğuna dair bilgiler var. En önemlisi bu yoğurtları aileler çocuklara da sıklıkla veriyor. Peki bunlar sağlıklı mı?
Meyveli yoğurtlar için bir gıda kategorisinde kullanımına izin verilen katkı maddesi uygun dozda kullandığı durumda bundan endişe etmeye gerek yoktur. Fakat merdiven altı veya açıkta satılan kontrolsüz üretimlerde bunun nasıl olduğunu bilmediğimiz için bu tip gıdalar risklidir.
Et ve Süt Kurumu’nun paylaştığı verilere göre çocukluk döneminde günlük olarak tüketilmesi gerekli süt-yoğurt miktarı; 1-3 yaş arası 500 gram, 4-15 yaş arası ise 400 gram. Yaşlılık döneminde günlük tüketilmesi gerekli süt-yoğurt miktarı ise hem erkek hem kadınlarda 45-65 yaş arası 350-400 gram, 65 yaş ve üstü kişilerde de 400-500 gram.