Hangi tatlı kaç kalori?
Sevilerek tüketilen tatlılar özellikle çok fazla tüketildiğinde sağlık açısından kötüye doğru gidebilir. Peki hangi tatlı kaç kalori, hangi tatlıyı tüketmek ne kadar kalori aldırır?
ÇİKOLATA (100 gr): 600 KALORİ
Çikolata, kavrulmuş ve öğütülmüş kakao çekirdeği tanelerinden yapılan ve tek başına veya diğer yiyeceklerde tatlandırıcı bir madde olarak sıvı, katı veya macun halinde bulunan bir besindir.
EKMEK KADAYIFI (200 gr): 450 KALORİ
Ekmek kadayıfı, tarihsel olarak Osmanlı mutfağının bir parçası olan ve modern zamanlarda eski Osmanlı İmparatorluğu mutfaklarının bir parçası olmaya devam eden bir ekmek muhallebidir. Genellikle bir çeşit kaymak olan kaymak ile servis edilir. Türkiye'de Afyonkarahisar'ın bölgesel bir özelliği olarak kabul edilir.
FIRIN SÜTLAÇ (215 gr): 286 KALORİ
Fırında sütlaç , ya da daha bilinen çok adıyla fırın sütlaç Türk mutfağına sahip bir tatlıdır. Sütlaç tencerede pişirildikten sonra genellikle topraktan yapılan güveç kaplar içinde muhafazanın pişirilmesi yoluyla yapılır.
LİMONLU CHEESECAKE (150 gr): 490 KALORİ
Cheesecake, bir veya daha fazla katmandan oluşan bir tatlıdır. Ana ve en kalın katman, yumuşak, taze peynir, yumurta ve şeker karışımından oluşur. Alt tabaka varsa, genellikle ezilmiş kurabiyelerden, graham krakerlerinden, hamur işlerinden, sünger kek veya bazen pandispanyadan yapılan bir kabuk veya tabandan oluşur. Pişirilebilir veya pişmemiş olabilir.
PROFİTEROL (180 gr): 429 KALORİ
Bir profiterol, kremalı puf veya chou à la crème, tipik olarak tatlı ve nemli bir çırpılmış krema, muhallebi, pasta kreması veya dondurma dolgusu ile doldurulmuş bir Fransız ve İtalyan choux pasta topudur.
REVANİ (150 gr): 550 KALORİ
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.
1 TANE TULUMBA (45 gr): 130 KALORİ
Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
BAKLAVA (3 adet): 500 KALORİ
Baklava, yufkadan yapılan katlı bir pasta tatlısıdır. İçi kıyılmış fındıkla doldurulmuş ve şurup veya bal ile tatlandırılmış hamur işidir. Osmanlı mutfağının en sevilen tatlı hamur işlerinden biriydi.
Yemeğin Osmanlı öncesi kökeni bilinmemekle birlikte, modern zamanlarda Türk, İran ve Arap mutfaklarının ve diğer Levant ve Mağrip ülkelerinin yanı sıra Güney Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya'nın ortak bir tatlısıdır.