Gün içinde yanlış yapılan 9 alışkanlık
Günlük hayatta yapılan ve doğru sanılan aktiviteler, dolaylı yoldan sağlığa zarar verebilir. En basit örnek ile ellerimizi yıkarken veya dişimizi fırçalarken yapılan hatalar sonucunda istenmeyen sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. İşte günlük hayatta yanlış yapılan 9 alışkanlık...
SÜREKLİ AYNI SABUN KABINI KULLANMAK
Sabun birçok şeyi temizler, ancak sabun kabınızı uzun süre değiştirmemek veya yere düştüyse yıkamadan kullanmak sabununuzu virüs ve bakterilere maruz bırakabilir. Sabun kabını sık sık durulmayı unutmayın.
YEMEKTEN HEMEN SONRA DİŞ FIRÇALAMAK
Diş hekimlerine göre yemekten hemen sonra dişleri fırçalamak diş minelerine zarar verebilir. Yemek yedikten sonra en az 30 dakika beklenmeli ve bir bardak su içmek diş sağlığına daha yararlı. Ancak aksini savunan görüşler de var.
PİRİNÇ
Pirinç genellikle toprakta bulunur ve Bacillus cereus gibi tehlikeli bir bakteri içerebilir. Ancak bu bakteri sıcak ortamda üreyemez, bu nedenle taze pişmiş pilav sorun çıkarmaz. Yine de pilavı tüketirken bayatlamamasına dikkat edin.
SAKLAMA KAPLARI
Saklama kaplarına konulan yiyecekler unutulduğu için küflenebilir. Küfleri uzun süre solursanız vücudunuza zarar verebilir. Bazıları alerjik reaksiyona ve solunum problerine neden olabilir hatta zehirlenmelere kadar yol açar. Eğer saklama kabına koyduğunuz bir yemek küflendiyse, solumamak için maske takın ve iyice kabı dezenfekte edin.
DAR PANTALON
Fazla dar pantalon giymek, gastrointestinal rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Dar giysiler bağırsaklara ve mideye baskı yapar. Hatta bazı durumlarda mantar enfeksiyonu ve sinir sıkışmasına neden olur. Eğer giysi vücudunuzda iz bırakıyorsa sıkı demektir.
MARKETLERDEN DOĞRANMIŞ HAZIR MEYVE ALMAK
Kolaylık olması için marketlerdeki hazır doğranmış meyveler tercih edilebiliyor. Ancak meyvelerin son kullanma tarihine ve hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekir. Çok nadir de olsa meyvelerde Salmonella, E.coli ve diğer bakteriler kabukları olmadığı için daha hızlı üreyebilir.
FAZLA OLGUN PATATES
Patates, potasyum ve diğer temel besinler açısından yüksektir. Ancak çok beklemiş bir patates ışığa fazla maruz kalırsa solanin toksini geliştirir. Bu toksin, patatesin kabuğunun ve içinin yeşile dönmesine neden olur. Yeşil bir patates yerseniz karın ağrısı, kusma ve ateş gibi rahatsızlıklar yaşabilirsiniz.
MUSLUK
Her gün uyanmak için musluktan akan suyu kullanırız. Ancak fark etmeden cildinize zarar veriyor olabilirsiniz. Yüzün normal pH seviyesi 4,7 civarındadır. Musluk sularının pH'ı ise 5'in üzerine çıkabilir. Ayrıca suyun içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve demir gibi sert metaller de sivilce ve kuruluğa neden olabilir.
MISIRI MİKRODALGADA PATLATMAK
Mikrodalgada patlatılan mısırın solunum yollarına zarar verdiği kanıtlandı. Bunun nedeni ise mısırların Diasetil isimli bir madde içermesi. Bu madde yüzünden hastalananlar genellikle mısır fabrikasında çalışanlar oluyor.