EYT'de son durum ne? Meclis'te ilk gündem EYT!
Yaşanan deprem felaketlerinin ardından Meclis çalışmalarına 28 Şubat'a kadar ara verdiğini açıkladı. Meclis, açıldığından ise ilk gündem EYT olacak. Peki, EYT'de son durum nedir?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Meclis çalışmalarına ara verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri ve Bakanlar afet bölgesine intikal etti.
6 Şubat Pazartesi günü yapılması planlanan Kabine'de 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olunma şartının arandığı milyonları yakından ilgilendiren EYT gündemi değerlendirilecekti.
Düzenlemeye ilişkin kademeli prim günü şartı, aylık bağlanma katsayısına yönelik itirazlar Kabine'de masada yer alacaktı. Ancak henüz EYT'de son durumla ilgili yeni bir gelişme yaşanmadı.
MECLİS, 28 ŞUBATA'A KADAR ARA VERDİ
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına siyasi partilerin mutabakatı ile 28 Şubat’a kadar ara verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.
AK Partili Elitaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Milletvekillerimizin büyük bir çoğunluğunun deprem bölgesinde olması sebebiyle, siyasi partilerimizin mutabakatı ile TBMM çalışmalarına 28 Şubat 2023 tarihine kadar ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Geçmiş olsun Türkiye’m” dedi.
28 ŞUBAT'TA EYT MECLİS'E GELİYOR
AK Parti’de yapılan toplantılarda, bazı kurmaylar EYT’nin ertelenmesi konusunda önerilerde bulunurken, bazı kurmayların bundan artık geri dönülemeyeceğini ifade ettiği öğrenildi.
28 Şubat’ta açılması planlanan TBMM Genel Kurul çalışmalarına ilk olarak Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu teklifi, yapılandırma ve ardından EYT düzenlemesinin görüşülerek başlanması planlanıyor.
EYT’nin normalde şubat ayı içinde yasalaştırılarak, vatandaşların ilk maaşlarını mart ayında alması planlanmıştı. Ancak, deprem felaketinin olması nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmesinin ardından gözler EYT’lilerin maaşlarını ne zaman alacağına çevrildi.
EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketi 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana geldi. Deprem öncesi Kabine'nin 6 Şubat'ta yapılması planlanıyordu. Ancak OHAL'in ilan edildiği 10 ilde deprem yardımları kapsamında Meclis 28 Şubat'a kadar çalışmalarına ara verdi.
EYT'DE SON DURUM NEDİR?
9 Eylül 1999'dan öncesi sigortalı olanların, prim gün sayısını ve yılını dolduranların emekli olabilmelerinin önünü açan yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, 8 Eylül 1999'dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanlar, yaş haddi aranmadan emekli olabilecekler.
Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip olacaklar.
Ayrıca TBMM Genel Kurulu 7 Şubat Salı günü, EYT düzenlemesini de içeren 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecekti.
Teklifin aynı gün yasalaşması, çarşamba günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulması bekleniyordu.
KABİNE'DE GÜNDEME GELECEKTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı'nın 6 Şubat'ta yapılması planlanmıştı. Toplantıda ilk gündem maddesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bu hafta Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşması beklenen EYT düzenlemesi olacaktı.
Düzenlemeye ilişkin kademeli prim günü şartı, aylık bağlanma katsayısına yönelik itirazların görüşülmesi bekleniyor. Geçici işçilere kadro düzenlemesine ilişkin çalışmaların değerlendirileceği toplantıda, 700 binden fazla kamu işçisinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zam oranları da gündeme gelecek.
Tüm bu çalışmaların ilerleyen haftalarda gündeme gelmesi bekleniyor.
Kaynak: Hürriyet