Enkaz altından çıkanlara hemen su verilmeli mi?
Enkaz altında kalanlardan kurtarılan kişilere deprem sonrası ilk müdahale oldukça önemli. Günlerce aç ve susuz kalmış kişilere enkaz altından çıkartıldığı anda su verildiği görülüyor. Peki, enkaz altından çıkanlar hemen su içmeli mi? Ne zaman içmeli?
Enkaz altında uzun süre kalan kişiler, su almadıkları için sıvı kaybı yaşıyor. Herhangi hayati bir yarası olmayan depremzedenin su tüketmediği 72 saatte böbrek problemleri yaşama riski ile karşı karşıya kalıyor.
Hipotermi olarak adlandırılan vücut sıcaklığının düşmesi hayatta kalma süresini susuzluktan çok daha hızlı bir şekilde kısaltıyor. Vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi ise hipotermiye yol açarken içinde bulunduğumuz kış mevsiminde bu durum çok daha tehlikeli hale geliyor.
Hayati organları zarar görmese bile enkazdan kurtulan depremzedelerin hayatlarını kaybedebildiğini ifade eden uzmanlar ise bu durumu uzun süren ezilmeden kaynaklandığını belirtiyor.
Hayati organlarında yaralanmalar olmasa bile depremzedelerin sıkışan yerlerinde oluşan baskı nedeniyle doku gelişmediğinden ötürü bu bölgelerde toksik maddeler birikebiliyor. Bu tarz kazazedelerin kurtarılma işlemleri devam ederken, mümkünse damar yolu açılarak bu kişilere bol sıvı verilmesi hayati önem taşıyor.
ENKAZDAN ALTINDAN ÇIKANLARA HEMEN SU VERİLİR Mİ?
Enkaz altından çıkarılan vatandaşlara verilen su ölüme neden olabiliyor. Türkiye bu tecrübeyi en son 2011 yılında Van'da yaşamıştı. Bir iki gün boyunca enkaz altında sağ kalmayı başaran insanlar kurtarıldıktan sonra uygulanan yanlış yöntem nedeniyle birkaç saat içerisinde ölüyordu.
Hal böyle olunca uzmanlar durumun sebebini araştırmaya başladı. Ortaya çıkan tablo ise son derece vahimdi. Çünkü, enkaz altında saatlerce kalmış bir insana yapılacak en büyük hata hemen ona su vermektir. Meyve suyu vb. potasyum miktarı yüksek sıvıların da kesinlikle verilmemesi gerekiyor.
Enkaz altından çıkanlara ağızdan verilecek herhangi bir şeyin komplikasyon oluşturma riski dışında bir faydası veya kanıtlanmış tıbbi verisi yok aksine aspirasyon riski var.
Kişinin yutarak midesine göndereceği bir maddenin yanlışlıkla solunum yollarına kaçması olarak tanımlanan aspirasyon bu durumlarda meydana gelme ihtimali oldukça yüksek olan sağlık sorunudur. Yutma işlemi sırasında solunum yollarına kaçan bu maddeler, akciğerlere kadar inerek çok ciddi komplikasyonların gelişmesine yol açabilir.
SU VERİLMEMESİNDEKİ EN BÜYÜK NEDEN EZİLME SENDROMU
Enkaz altında kalan bir insana su verilmemesinin en büyük nedeni "ezilme sendromu"dur. Ezilme sendromu, çeşitli nedenlerle kas ve yumuşak dokuların üzerlerine düşen ağırlıkların etkisi ile ezilmesiyle ortaya çıkan bir dizi olayın sonucunda kişinin ciddi organ yetersizliğine girmesidir.
Kasların doğrudan travma ile ya da gelişen doku ödemi sonucu (kompartman sendromu) ezilmesi ve ardından gelişen böbrek yetersizliği ve sıvı-elektrolit bozuklukları bu tabloda görülen en önemli olaylardır.