Doğal gaz faturalarını yarıya düşürecek yöntemler
Kış aylarında ısınmak için kullanılan petekler, doğal gaz faturalarını kabartabiliyor. Bu nedenle vatandaşlar, faturaları yarıya düşürecek yöntemler araştırıyor. Bir önemli etken de peteklerin temizliği. Petekleri temiz tutmak hem ısını daha etkili kılıyor hem de faturaları yarıya düşürüyor.
İGDAŞ'a göre doğalgaz faturasında tasarruf sağlayan bazı yöntemler var. Bunlar;
- Evinizin dış cephesinin yalıtımlı olması ile yüzde 40 oranında tasarruf yapabilirsiniz. Çatı, dış duvarların ve bodrum katların yalıtımı da oldukça önemli.
- Oda içindeki eşya yerleşimlerinin de kışın artan doğalgaz faturalarına etkisi yüksek. Perdelerinizi kısaltılarak ya da peteğin önünü kapatmadan kullanabilirsiniz.
- Peteğin önüne konulan eşyalar, ısının odaya yayılmasını önleyebilir. Oda içindeki birtakım düzenlemelerle ev bütçesine katkıda bulunmak mümkün. Nalbur ve yapı marketlerden temin edilen radyatör arkasına konulan yalıtım malzemesiyle ısı yansıtılması yapılabilir. Petek önü her zaman açık olmalı.
- Dışarıdan gelen soğuk havayı önleyen camlar ısı kaybını önlemek adına oldukça büyük bir etken. Bu konuda da tedbir almak gerekiyor. Camdaki fitillerin kontrol edilerek hava kaçağı olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
- Evdeki konfor sıcaklığını ayarlamak için, cihaz üzerindeki su sıcaklığı ayarını kullanmak yerine; Cihaza bağlı modülasyona özelliği olan oda termostatı ile radyatöre takılan termostattık vana kullanımı çok önemli.
- Evlerde konfor sıcaklığının bir derece azaltılması yüzde 6-7 tasarruf sağlanır. (Avrupa’da konfor sıcaklığı 19-21 °C iken, ülkemizde 23-24 °C )
- Isı konusundaki yanılgılardan biri de sadece kullanılan odaların peteklerinin açık olması. Soğuk odalardan gelen düşük ısı, kullanılan odalardaki yüksek ısının düşmesine neden olabiliyor. Bazı doğru bilinen yanlışların giderilmesiyle ev ekonomisine katkı sağlanabilir.
- Kombiye yetkili servisi tarafından bakım yaptırmak ve tesisat ile radyatörlerin temizlenmesi yakıt tasarrufunda önemli bir yer alır.
- Yüksek verimli cihaz kullanmak hem yakıt tasarrufu sağlar, hem de atmosfere bırakılan karbon salımı düşük kalmış olur.
PETEK TEMİZLİĞİ DE ÇOK ÖNEMLİ
Doğalgaz petekleri temizliği için birçok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler ısınmanın daha sağlıklı olabilmesi için de önerilmektedir. Böylece ısınma çok daha rahat bir şekilde gerçekleşecek ve yakıt giderleri de yarı yarıya azalacaktır. İşte petek temizliği için bilmeniz gerekenler...
Milliyet'te yayınlanan bir içerikte; Petek temizliği için işe yarar en etkili yöntemler paylaşıldı.
- Öncelikle elektrik süpürgesiyle peteğin arkasında kalan ve aralarda ki toz ve kirler süpürülür.
- Peteklerin kenarları açılarak bir sopa ya da oklava yardımıyla üzerine bez takılarak araları temizlenir.
- Nemli bez ile kaloriferlerin peteklerinin dışı temizlenir.
- Daha sonra nemli bezle temizlenen petekler paslanmaması için kurulanır.
PETEK İÇİ TEMİZLİĞİNDE ÖNEMLİ NOKTALAR
Evde temizlik oldukça önemlidir. Ancak evin normal temizliğinin dışında petek temizliği de büyük önem taşır. Zamanla kullanılan peteklerin verimi düşmeye başlar. Bunu önlemek için düzenli periyotlarda petek içlerinin temizliğinin yapılması gerekir.
İhtiyaç durumunda 2 yılda bir petek temizliği yaptırmak gerekmektedir. Petek temizliği için herhangi bir firma ile anlaşmak faydalı olur. Ancak herhangi bir firmayla anlaşmadıysa kişiler kendileri de petek temizliği yapabilir.
PETEK TEMİZLİĞİNDE AŞAMALAR
- Öncelikle kombi kapatılır.
- Kombideki su balkon ya da banyo vanalarından tahliye edilir.
- Kombideki su kombi giriş panolarında bulunan filtre sökülerek çamaşır suyu dolu bir kabın içinde bekletilir.
- Peteklerin yerinden çıkarılması için vanalar sökülerek petek banyoya taşınır.
- Petek içine hortum ile tazyikli su verilerek temizleme işlemi başlar. Bu işlem su kirliden berrağa dönüşene kadar devam eder.
- Diğer petekler için de aynı işlem yapılır.
- Daha sonra petekler yerlerine takılır.
- Fitre yerine takıldıktan sonra peteklere eski seviyesine kadar su basılır.
- Petekler tahliye vanası kapatıldıktan sonra havaları alınır.
- Bu işlemin sırayla yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde kombinin bozulma ihtimali bulunur.
Kaynak: Aydınlık