İşte Çin mutfağından en lezzetli 10 yemek
Yükselen ekonomisiyle her geçen gün haberlere konu olan Asya'nın dev ülkesi Çin, onlarca çeşit yemeği barındıran mutfağıyla da ilgi çekiyor. Çin mutfağı oldukça fazla yemek çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. İşte Çin mutfağından leziz on yemek.
Yükselen ekonomisi ve dünyanın her yerinden ilgi duyulan kültürüyle Çin, yemekleriyle de adından söz ettiriyor. Çin, yüzyıllarca, onlarca çeşit yemeği barındıran mutfağıyla uzak doğu yemeklerine de ilham oldu. İşte sizler için derlediğimiz 10 lezzetli çin yemeği.
KIZARMIŞ PEKİN ÖRDEĞİ
Pekin ördeği , dünya çapında üne sahip ve Çin'in ulusal yemeklerinden biri olarak kabul edilen Pekin'den ünlü bir yemektir. Pekin ördeği, ince ve çıtır derisi ile servis edilmektedir. Dilimlenmiş Pekin ördeği genellikle krep, tatlı fasulye sosu veya sarımsak püresi ile soya sosu ile yenir.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı Zhou Enlai tarafından yabancı konukları kabul etmek için ilk kez kullanıldığı 1970'lerden beri “ulusal bir diplomasi yemeği” olmuştur.
KUNG PAO TAVUĞU
Kung Pao Tavuğu, hem Çinliler hem de yabancılar arasında popüler olan, Siçuan tarzı ünlü bir spesiyalitedir. Ana malzemeler doğranmış tavuk, kurutulmuş biber, salatalık ve kızarmış yer fıstığı (veya kaju fıstığı) ile servis edilir.
Kung Pao sos; Çin mutfağına özgü bir sos çeşididir. İçeriğinde soya sosu, sirke, şeker, sarımsak, zencefil, kırmızı biber ve yer fıstığı yağı gibi malzemeler bulunur. Kung Pao sosu genellikle tavuk veya tofu yemeklerinde kullanılır.
HOT POT
Güveç veya güveç, Çin'deki, özellikle Sichuan Eyaleti veya Chongqing'deki en popüler yemeklerden biridir. İnsanlar, yemek masasının ortasındaki bir gazlı/indüksiyonlu ocağın üzerinde kaynayan çorba suyu (et suyu) tenceresinden, tencerenin etrafında yiyecek maddeleri ve çeşnilerle birlikte yemek pişirir ve yemek yerler. Et suyunun içinde istenilen yemek ekleyip pişirebilirler. Bu yemeğin sırrı tüm et dilimlerinin ve sebzelerin lezzetini aldığı et suyundadır.
DİM SUM
Dim sum Çin mutfağının en popüler yemeklerinden biridir. Köfte, rulo, kek ve et, deniz ürünleri, tatlı ve sebze müstahzarları dahil olmak üzere çok çeşitli küçük yemekler içerir. Bugün var olan binden fazla dim sum yemeği mevcut.
Dim sum, Guangzhou şehrinde doğdumuştur. Guangdong halkı sabahları veya öğle yemeklerinde çay içmeyi sever. Bu nedenle, çay partilerinde kahvaltı ve öğle yemeği için genellikle dim sum yerler. Arkadaş ve akrabalarla bir araya gelmenin veya sosyal toplantılar yapmanın popüler bir yoludur.
ÇİN MANTISI
Çin Mantısı özellikle Kuzey Çin'de oldukça popüler olan geleneksel bir yemek türüdür. Çin mantısı, ince bir hamur kabuğuna sarılmış kıyma ve/veya doğranmış sebzelerden oluşur. Popüler dolgular kıyılmış domuz eti, doğranmış karides, öğütülmüş tavuk, sığır eti ve sebzelerdir. Köfte kaynatılarak, buharda pişirilerek veya kızartılarak pişirilebilir.
Çin Mantısı ayrıca Çin Yeni Yılı arifesinde yenen geleneksel bir yemektir. Çin gümüş külçelerine (eski Çin parası) benzedikleri için yılbaşı kutlamalarında ne kadar çok mantı yerseniz yılbaşında o kadar çok para kazanacağınıza inanılır. Çin Mantısı yapmak, arkadaşlarınız ve akrabalarınızla etkileşim kurmanın iyi bir yoludur. Çin Yeni Yılı'nda Çinli ailelerin tercihi bu yemek olabilir.
MA PO TOFU
Ma Po tofu, 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip Chuan Mutfağının (Sichuan yemeği) en ünlü yemeklerinden biridir. Baharatlı bir sosta biraz kıyma (domuz veya sığır eti) ile birlikte fasulyeden oluşur. Sos, fermente siyah fasulye ve biber salçasından (douban/douchi) yapılır.
Çince'de ma, 'çizgili' ve 'po' büyükanne anlamına gelir ve bu nedenle insanlar onun yaptığı yemeğe Ma Po ('Pockmarked Granny') tofu adını verdiler. Baharatlı ve güzel kokulu yemeği daha sonra oldukça popüler bir ürün haline geldi. Japonya'ya tanıtıldı ve orada da popüler bir yemek haline geldi.
CHOW MEİD (KIZARMIŞ NOODLE)
Chow mein, kızartılmış erişte, et (genellikle tavuk, sığır eti, karides veya domuz eti), soğan ve kerevizden oluşur.
Chow mein yapmak için eriştelerin kaynayan suda bir süre haşlanması gerekiR. Soğuduktan sonra tavada kızartma aşaması gelir.
KIZARMIŞ PİRİNÇ
Kızarmış pilav, kızarmış pişmiş pirinç ve genellikle yumurta, sebze, deniz ürünleri veya et gibi diğer malzemelerden yapılan bir yemektir. Kızarmış pilav en yaygın Çin yemeklerinden biridir. Son yemekten kalan pirinç ve diğer et veya sebzeleri kullanarak evde kızarmış pilav yapmak kolaydır.
Geç Qing Hanedanlığı döneminde (1644–1912) önemli bir diplomatik yetkili olan Li Hongzhang'ın şefine hem Çinlilerin hem de yabancıların seveceği bir yemek pişirmesini emrettiği söylenir Şef, hem yabancı misafirler hem de yetkililer tarafından beğenilen kızarmış pilav yapmıştır.
Çin'deki en ünlü kızarmış pilav, Yangzhou kızarmış pilavdır. Tipik Yangzhou kızarmış pilav malzemeleri arasında karides, yumurta ve mangalda domuz eti bulunur.
XİAOLONGBAO
Xiǎolóngbāo bir tür baozi'dir (Çin Buharda Pişirilmiş Çörek). Jiangsu ve eyalette popülerdirler. Malzemeler arasında sığır eti, yengeç eti, karides, deniz ürünleri ve sebze dolguları yer alabilir.
Et suyuyla doldurulmuş Şangay buğulanmış domuz eti xiaolongbao'yu (Şangay çorba çöreği) yemenin özel bir yolu var: Hamurun küçük bir köşesini kemirebilir ve lezzetli çorbayı emebilirsiniz veya çorbayı emmek için pipet kullanabilirsiniz ve sonra yiyebilirsiniz.
Kaynak: https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-food/eight-chinese-dishes.htm