2. Dünya Savaşı'nın en ilginç projesi: Buzdan gemi
2. Dünya Savaşı bir çok büyük projeye sebep oldu. Bunlardan en ilginci ise, İngiltere'nin Çılgın Bilim Adamı lakaplı Geoffery Pyke'ın hayata geçirmek istediği buzadan gemi projesi... Gelin buzdan gemiye ve Geoffery Pyke'ın sıradışı hikâyesine bakalım.
Geoffery Pyke, 9 Kasım 1983'te Londra'da doğdu. 1. Dünya Savaşı sırasında sahte pasaportla Almanya'ya seyahat etti ve burada tutuklandı. Dünya onu Alman hapisanesinden kaçmayı başardığı sıralarda tanımaya başladı. Pyke, adını geleceğe taşıyacak projesini ise 2. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkaracaktı.
2. Dünya Savaşı sırasında İngiltere, uçaklarının daha uzağa gitmesini istiyordu. Bunun için tek çareleri bir uçak gemisi inşa etmekti. Ancak savaş sırasında ortaya çıkan çelik krizi yüzünden bu isteklerini yerine getiremiyorlardı. Yardımlarına, İngiltere'nin en ilginç bilim insanlarından biri olan Geoffery Pyke yetişti.
1943 baharında Birleşik Operasyonlar şefi Mountbatten, Winston Churchill'in banyosuna girerek başbakanın dolu banyosuna koyacağı "yeni bir malzeme bloğu" olduğunu duyurdu. Yeni madde, Churchill'in banyo suyunu soğutmasından endişe ettiği, buz ve kumdan oluşan bir bileşik olan "pikrete" idi. Mountbatten bu fikri, kısa süre önce program direktörü olarak atadığı Geoffrey Pyke'den almıştı.
Pyke'ın projesi, "pikrete" adı verilen bir maddeye dayanıyordu. Basitçe pirkete, su ve talaşın karışımının dondurulmasıyla elde ediliyordu. Böylece buz, sıcak sularda dahi talaşın sağladığı yalıtım sayesinde erimiyordu. Aynı zamanda torpido saldırılarında buz yüzeyi parçalanarak enerjiyi emiyor, geminin kırılmasını engelleyerek batmasını önlüyordu.
Churchill'in onay vermesi sonrası projenin hayata geçirilmesi çalışmaları hızla başladı. Akıl almaz gibi görünen bu proje sadece kağıt üstünde kalmadı. 1943 yılında Kanada'da yer alan Patricia Gölünde bir prototipi inşa edildi. O devirin parasıyla 70 milyon dolar ve 8.000 insanın sekiz ayda bitirebileceği bir projeye girişilmesindeki en ikna edici olay Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt'in önünde Lord Mountbatten ‘ın pykrete ateş etmesi ve merminin geri sekmesi olmuştu.
Fakat geminin yaratacağı temel sorunlar ekonomikti, maliyetin yanı sıra iş gücü kaybı, soğutma sistemi için gerekli kilometrelerce tesisat ve talaş tozu üretebilmek için kağıt üretiminin göreceği büyük darbe idi.
Kulübe gibi çatı ile muhafaza edilmeye çalışılan prototip Patricia gölünde batmadan yüzerken, Pyke'ın projesini rafa kaldıran olay “Normandiya Çıkarması” gerçekleşmişti. Sovyetler Birliği de bu sıralarda Almanya'ya hücuma başlayınca artık savaşın biteceği anlaşılmış oldu. Böylesine pahalı bir projenin hayata geçmesi artık gerekli görülmedi.
Projenin prototipi, uzun süre Kanada'daki gölde durmaya devam etti. Savaşın bitmesinin ardından atıl durumda kalan proje İngiltere tarafından Amerika’ya devredildi. Böylece İngiltere'nin buzdan gemi hayalleri bitmiş oldu.