Bu yiyecekleri ısıtarak tüketenler dikkat! Tifo hastalığına neden olabilir
Bazen israf olmaması için bir önceki günden kalan yemekler yeniden ısıtılarak tüketilebiliyor. Ancak birçok yiyecek, tekrar ısıtıldığında toksin yayar ve hastalıklara sebep olur. Bu durum ciddi sağlık problemlerine yol açarken özellikle bazı yiyecekleri tekrar ısıtmak sakıncalıdır.
Kalan yemekleri çöpe atmama kültüründen kaynaklı olarak kalan yemekler ertesi gün ısıtılarak yeniden tüketiliyor. Ancak bazı yiyeceklerin yeniden ısıtılarak tüketilmesi adeta zehir saçıyor.
Yiyeceklerin saklama koşullarına dikkat edilmesi ve tüketilmesi gerekmektedir. Zamanında buzdolabına kaldırılmayan ya da tekrar tekrar ısıtılan yemekler bakteri üretip zehirlenmeye hatta tifo hastalığına neden olabilmektedir. O yiyecekler ise uzmanlar tarafından sıralanmıştır.
MANTAR
Mantarın yapısında bulunan proteinler, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla parçalanabilir. Doğru şekilde muhafaza edilmediklerinde hızlı bir şekilde çürüyebilir ve tekrar ısıtıldıklarında rahatsızlık verebilir. Ancak buzdolabında 24 saatten fazla olmayacak şekilde saklanmaları ve tavsiye edilen 70 derecede tekrar ısıtılmaları durumunda da genellikle sorun yaratmazlar.
TAVUK
Tavuk gibi diğer kümes hayvanlarının etlerinde de standart olarak bir miktar salmonella bulaşımı görülür. Bu durum özellikle besinin her yerine sıcaklık dalgaları gibi eşit derecede nüfuz etmeyen mikrodalga fırında ısıtmada sorun yaratabilir. Bu nedenle eti aralıklarla çevirerek içinin ve dışının eşit derecede pişmesini sağlamak önemlidir. Tavuk etini tekrar ısıtmak, kırmızı ete kıyasla pek tavsiye edilmez çünkü protein açısından kırmızı ete göre daha yoğundur ve tekrar ısıtıldığında farklı şekilde parçalanan proteinler rahatsızlık yaratabilir.
PİRİNÇ
Pişmiş pirincin nasıl saklandığı, tekrar ısıtma işleminden daha önemlidir. Pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, sporlar artar ve kusmaya ya da ishale sebep olan zehirler üretebilir. Pirinci tekrar ısıtmak bu zehirleri yok etmez. Dolayısıyla tüketiminde dikkatli davranılmaldıır.