Bu Listedeki Hastalıklardan Birini Yaşadıysanız Emekli Olabilirsiniz! Nasıl Erken Emekli Olunur?
Malulen emekli olma şartlarından birisi çalışanın bir rahatsızlığı nedeniyle çalışamayacak duruma gelmesi. SGK'ya göre hangi hastalıklar malulen emeklilik için geçerli sayılıyor? İşte SGK'nın emeklilik şartları...
Malulen emeklilik çalışanların fiziksel rahatsızlıkları veya tedavisi mümkün olmayan bir hastalık nedeniyle mesleklerini yapamayacak hale gelmeleri durumunda geçerli olan emeklilik işlemidir.
Malulen emekli olabilmek için belli başlı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlardan biri kişinin en az on yıl sigortalı bir şekilde çalışmış olmasıdır. Peki malulen nasıl emekli olunur?
SGK malulen emeklilik için geçerli olan hastalıkların listelerini paylaştı. 18 hastalıktan birini yaşadıysanız emeklilik hakkınız bulunuyor. 15 yıl ve 3600 gün prim ile emeklilik imkanı tanınabiliyor. Malulen emeklilik şartları, milyonlarca çalışan tarafından sıkça merak ediliyor. Malulen emeklilik, ilk defa çalışmaya başladığı tarihten itibaren çalışma gücündeki kayıp oranını en az %60 oranında yitirenlerin, diğer gerekli şartları sağlamaları durumunda kullanabilecekleri bir emeklilik hakkını içerir. Peki malulen emeklilik şartları nelerdir?
Malulen emeklilik şartları milyonlarca çalışanlar tarafından sıklıkla merak edilmeye başlanmıştır. Malulen emeklilik, ilk defa çalışmaya başladığı tarihten itibaren çalışma gücündeki kayıp oranını en az %60 oranında yitirenlerin diğer gerekli şartları sağlamaları halinde yararlanabildikleri bir emeklilik hakkıdır.
KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?
Bir işverene bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü ya da iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe ya da bir başka deyişle sakatlık nedeniyle emekliliğe hak kazanıyor. Bunun için de malul olduğunuza dair rapor almanız gerekiyor.
MALULEN EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bu şekilde emekli olabilmek için malullüğün işe girdikten sonra ortaya çıkması gerekmektedir.
-En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenlere malullük aylığı bağlanıyor.
- En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir. Bu sebeple de bu şart sonradan tamamlanabilmektedir.
MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.
SGK'nın malulen emeklilik için kabul ettiği hastalıklar ise şunlar: Nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmış durumda ve liste çok uzun ve detaylı. Bazılarını sıralayayım: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.