Berat Kandili ibadetleri neler? Kandil Gecesi'nde yapılacak ibadetler nelerdir?
Şaban ayının 15'inci gününe denk gelen 6 Mart günü idrak edilecek bu mübarek ve kıymetli günü ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlar, Berat Kandili ibadetlerini araştırıyor. Peki Berat Kandili duaları nelerdir? O gün oruç tutulur mu? Yanıtı içeriğimizde...
BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Hz. Peygamber (a.s.), bu gecenin önemini bir benzetmeyle Hz. Aişe validemize şu şekilde anlatmıştır:
’’Allahu Teala Şaban ayının yarısı gecesinde (Berat Gecesinde) dünya semasına rahmetle tecelli ederek, Beni Kelb Kabilesi’nin koyunlarının kılları sayısından daha çok kimsenin günahlarını bağışlar.”
Bu gecede bizden ısrarla istenen en önemli şey, bol tövbe ederek yüce yaratıcıdan af dilemektir. Çünkü tövbe, bir sayfayı kapatıp, açılması gereken bir başka sayfayı açmaktır. Yanlışlarla dolmuş geçmişe bir daha dönüp bakmamaktır. Yeniden kulluğa talip olmaktır. Yaratıcı ile yeniden bir sözleşme yapmaktır.
Bu gecede tövbe sularıyla yıkanmak, tüm manevi hislerden arınmak, aydınlığı örten perdeyi kaldırmak gerekir. Tövbe sayesindedir ki, insan, egosunu aşarak ihtiraslarını yenebilecek bir şahsiyet olgunluğuna erişebilir. İşte bu gecede yapılacak tövbe ile ruhlar arındırılır, söz, davranış ve hareketlere yön verilir.
Bu gecede yapacağımız rükular, secdeler, kıyamlar, dökülecek göz yaşları, bize rahmet kapılarını açacaktır. Bu gecede rahmet denizinden serpilen sudan nasiplenememek en büyük kayıplardan biri olsa gerektir." demiştir.
Peki İslam alemi için büyük önem taşıyan Kandil Gecesinde nasıl ibadet edilir?
Bazı âlimlere göre, Beraat gecesinde, Rızıklarla alâkalı defter Mikail (as)’e, savaşlar, depremler ve diğer afetlerle ilgili defter Cebrail (as)’e; amellerle alakalı defter, İsrafil (as)’e ve diğer musibetlere ait defter de ölüm meleğine teslim edilir. (Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/287)
BERAT GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?
Hz. Peygamber, Berat gecesinin içinde bulunduğu Şaban ayında nafile oruç tutmaya özen gösterirdi. Bunun sebebini soranlara şöyle cevap verirdi: "Şaban ayı, Receb'le Ramazan arasında insanların gaflet ettikleri bir aydır. Hâlbuki O, amellerin âlemlerin rabbine yükseltildiği bir aydır. Ben, oruçlu olduğum halde amelimin yükseltilmesini istiyorum." [Nesâî] Hz. Peygambere "Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?" diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: "Ramazanı ta'zim için şa'bân ayı!" cevabını verdi." [Tirmizî]
BERAT GÜNÜ
• Berat günü nafile namaz kılınız ki her rekatı size kaçırdığınız namazlar yerine sayılsın.
• O gün iftar etmeniz, fakirlere yedirmeniz için et pişirirseniz yanında hububat pişiriniz. Her tane için 10 bin sevap vardır, 10 bin günah silinir, 10 bin derece yükselir.
• Berat günü erzak alın, kap kaçaklarınızı boş bırakmayın. Gelecek seneye kadar bereket vardır.
• O gün sadaka veriniz.
BERAT GECESİ NAMAZI
• O gecede 100 rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatihadan sonra 10 ihlas okunur.
• Her kim o gecede 30 İhlas okuyarak 12 rekat namaz kılarsa cennetteki yerini görmeden ölmez.
• Her kim 1 Fatiha, 10 İhlasla 12 rekat namaz kılarsa günahları affedilir, ömrü bereketlenir.
BERAT KANDİLİ SALAVATLARI
Berat gecesi 100 kere bu salavatı okuyan peygamberimizi rüyasında görür ve rüyasında görende şefaatine nail olur:
Allahümme salli ala ruhi seyyidina muhammedin fil ervahi ve salli ala cesedi seyyidina muhammedin fil ecsadi ve salli ala gabri seyyidina muhammedin fil gubur.
Bu salavat 70 bin salavata denktir:
Allahümme salli ala seyyidina muhammedin nebiyyil ümmiyyil guraşiyyi bahri üvvarike ma’dini esrarike ve ayni inayetike ve lisani huccetike ve Hayri halgıke ve ehabbil halgi ileyke abdike ve nebiyyikellezi hatemte bihil embiyae vel mürseline ve ala alihi ve sahbihi ve sellim subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun veselamün alel mürselin. Velhamdülillahi rabbil alemin
1000 senelik günah silinir, 1000 sene ibadet sevabı verir:
La ilahe illallahü vela nabüdü illa iyyahü muhlisine lehüddine velev kerihel kafirun.
Recep, Şaban, Ramazanda öğle ile ikindi arası okunacak dua:
Estağfirullahel azimellezi la ilahe illa hüvel hayyel gayyüme ve etübü ileyhi tevbete abdin zalimil linefsihi la yemlikü linefsihi zarrav vela nef av vela mevtev vela nüşüra
BERAT GECESİ YAPILACAKLAR
• Akşam namazından sonra her rekatı bir fatiha altı ihlas ile altı rekat namaz kılınır.
• Her iki rekatın selamından sonra birer Yasin-i Şerif okunur.
• Birinci Yasin-i Şerif , ömrüne berekete niyet eder.
• İkinci Yasin-i Şerif , rızkına bereket belaları def etmeye niyet eder.
•Üçüncü Yasin-i Şerif , insanlardan istiğna (muhtaç olmamam) ve hüsn-ü hatime(imanla biten güzel bir sona erişmeye niyet eder)
• En sonunda ” Beraat Gecesi Duası ” okunur.
Hz. Aişe (ra) anlatıyor: Peygamber Efendimiz Şaban ayının 15. gecesi olan Beraat gecesi’nde: Ya Aişe! Bu gece hangi gecedir? buyurdu. Ben de: Allah ve Resulü en iyi bilir... dedim. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: Bu gece Şaban'ın 15. gecesidir. Bu gecede dünya işleri ve kulların amelleri Yüce Allah’a arz olunur.
Bu gece Allah'ın Cehennem’den affettiği kimselerin adedi, Benî Kelb Kabîlesi’nin koyunlarının kılları miktarıncadır buyurdu. Ve: Sen bu geceyi benim ibâdetle geçirmeme izin verir misin? dedi. Ben: Evet, buyurun, dedim. Resulullah (sav) namaz kılmaya başladı. Fatiha ve küçük bir sûre okuyarak kıyâmını hafif tuttu. Secdesini ise gecenin yarısına kadar uzattı. Sonra ikinci rek'ata kalktı.
Birinci rek'attaki kıraat gibi kıraatını hafif ettikten sonra, secdeye vardı. Ve sabaha kadar secdede kaldı. Ben Resulullah'ın o kadar uzun secdede kalmasından ve kendisinden geçmiş görünmesinden, ruhu kabz oldu sanmıştım. Bu endişe ile kendisine yaklaştım. Mûbarek ayaklarına dokununca vefat etmediğini anladım." (Beyhaki)
Yüce Allah, Duhan Suresinin ilk ayetlerinde şöyle buyurur: "Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.." Ayette geçen, “mübarek gece” den maksat, bazı müfessirlere göre Berat gecesidir. Âlimler konuyla ilgili ayet ve hadislerden hareketle Beraat gecesine ait beş hasleti şöyle özetlemişlerdir:
Her önemli iş bu gecede ayırt edilir.
O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
İlâhi rahmet yayılır.
Mağfiret gecesidir. O gece, Rasûlüllah (s.a.s)'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.s), Şaban'ın 13. gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, 14. gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, 15. gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah'tan kaçanlardır (er-Râzî ve Ebussuud Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri).
Bu kadar hayrı ve bereketi bol olmasına rağmen bu geceden istifade edemeyen insanları anlatan bir hadis mealiyle noktalayalım:
Allah’a ortak koşanlar.
Kalpleri düşmanlık hisleriyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler.
Müslümanların arasına fitne sokanlar.
Akraba bağını koparanlar.
Gurur ve kibir sebebiyle elbiselerini yerde sürüyenler.
Anne ve babalarına isyanda devam edenler.
Devamlı içki içenler. (İbn Mace, İkame, 191)
-Bu mübarek günde af ve mağfiret dolu gecenin değerini bilelim.
Kaynak: aydinlik.com.tr