Balık sezonunu keşfetmeye hazır olun! Sezonun en şık koleksiyonu
Denizlerin enfes lezzetleriyle dolu olan balık sezonu açıldı! Hangi balığın ne zaman en lezzetli olduğunu öğrenerek sofralarınıza taptaze tatlar getirmeye hazır olun. Balık tutkunları, doğru zamanda doğru balığı yakalamak için bu rehberi kaçırmayın!
Balık, sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan balık, her mevsim sofralarımızda yer alsa da aslında her balığın en lezzetli olduğu belli dönemleri var. Hangi balığın ne zaman tüketilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Denizlerin lezzetlerini doğru zamanda yakalamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini inceleyeceğiz. Hazırsanız, denizlerde bir yolculuğa çıkıyoruz!
BALIĞIN BESİN DEĞERİ VE ÖNEMİ
Balığın sağlık açısından önemi büyük. Uzmanlara göre haftada en az 3 gün balık tüketmek öneriliyor. İşte, hangi balığı ne zaman tüketmeniz gerektiğine dair rehberimiz:
AĞUSTOS: ÇİNGENE PALAMUDU VE DİĞER LEZZETLER
Ağustos ayı denizlerde çingene palamudu ile başlar. Ayrıca, çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat gibi lezzetler de bu ayda tüketilebilir. Ancak unutmayın, av sezonunun hala yasak olduğu bu ayda küçük balıkların avlanmamasına dikkat edilmelidir. Balığın asıl zamanı sezonun açılmasıyla başlar.
EYLÜL: BARBUN, PALAMUT VE LÜFER ZAMANI
Eylül ayıyla birlikte balık sezonu yavaş yavaş başlar. Bu ayda özellikle barbun, palamut ve lüfer tüketilmesi önerilir. Palamutun avlanması için yasal boyut ise 25 cm'dir. Çinekop balığı bu ayda avlanmamalıdır, çünkü çinekop, lüfer olup üremesi daha bilinçli ve sağlıklı bir harekettir.
EKİM: LEZZET ŞÖLENİ
Ekim ayı, balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Bu ayda en lezzetli balıklar palamut, levrek ve barbundur. Palamutun yağlandığı, tat açısından en değerli olduğu aydır. Ancak lüferi bu ayda tüketmemek önemlidir, çünkü lüfer nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Lüferin boğaz sularında var olma mücadelesine tüketmeyerek ve avlamayarak, katkıda bulunabiliriz.
KASIM: TORİK AKIŞI VE DİĞER LEZZETLER
Kasım ayı ile birlikte denizlerde bolca torik akışı görülür. Torik, palamutun 50-55 cm boyutuna verilen addır. Bu ayda uskumru, lüfer, hamsi çok lezzetli olur. Barbun, mercan, levrek de gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
ARALIK: HAMSİ ŞAMPİYONU
Havaların iyice soğumasıyla denizlerin ve tezgahların şampiyonu hamsi, tüketilmesi gereken balıkların başında gelir. Hamsiyi mercan ve levrek balığı takip ederken, çinekop ve mezgit bu ayda uzak durulması gerekenler arasındadır.
OCAK: HAMSİ VE DAHA FAZLASI
Ocak ayı, balık sezonunun en verimli aylarından biridir. Bu ay hamsiler iyice büyür ve tüketilmesi için en doğru zamanlardan biridir. Yine torik, ocak ayında da lezzetli olur ve önerilir. Levrek ve mercan bu ay hamsinin lezzetiyle yarışan balıklardan olurken, çinekop bu dönemde tüketilmemelidir. Mezgit, izmarit ve sardalya da bu aylarda önerilmiyor.
ŞUBAT: LEZZET ŞÖLENİ DEVAM EDİYOR
Balık sezonunun en verimli ayı, şubat ayıdır. Şubat ayının en verimli balıkları hamsi, izmarit ve mezgittir. Bu ay torik, levrek ve palamutta rahatlıkla tüketilebilir balıklar arasında yer alır.
MART: KIŞIN SON DURAĞI
Bahar ayı olarak geçen ancak kış ayları kadar soğuk olan mart ayı da balık tüketimi açısından verimli bir aydır. Levrek, mercan, palamut gibi lezzetlenen balıklar mart ayında tüketilebilir. Torik de hala tüketilebilir balıklar arasındadır.
NİSAN: MEZGİT AYI
Nisan ayı mezgit ayı olarak bilinir. Bol beyaz etli, kılçıksız, lezzetli mi lezzetli mezgitin tam zamanıdır. Bu ay sardalya ve hamsi tüketilebilirken, çinekop tüketilmemesi gerekenler listesindedir.
MAYIS: TEKİR, İSKORPİT VE MİNEKOP
Havaların ısınmasıyla balık çeşitliliği azalmaya başladığı nisan ayında tekir, iskorpit ve minekop tavsiye edilir. Levrek ve dil balığı da tam zamanı olmasa da tüketilebilir.
HAZİRAN: YAZIN LEZZETİ SARDALYA
Yaz mevsiminin ilk ayı olan haziranda yine sardalya tüketilebilir balıkların başında gelir. Çipura, levrek de yenilebilir balıklar arasındadır.
TEMMUZ: DENİZ LEZZETLERİNİN ZİRVESİ
Temmuz ayı, sardalyanın tam zamanı olarak bilinir. Bu ay sarıağız, orfoz, trança gibi lezzetler de denenebilir. Ancak temmuz ayında uzak durulması gereken balıklar; hamsi, kalkan ve izmarittir.