2022 yılında Türkiye’de öne çıkan 10 arkeolojik keşif
2022 yılında Türkiye’nin dört bir yanında yapılan arkeolojik keşifler, yaşadığımız toprakların geçmişine dair çok önemli bilgiler sunuyor. İşte 2022 yılında ülkemizde öne çıkan 10 arkeolojik keşif...
10- TAVŞANLI HÖYÜK'TE 3.300 YILLIK MÜHÜR
Kütahya’nın bilinen ilk yerleşmesi Tavşanlı Höyük kazılarında, 3.300 yıllık bir mühür ortaya çıkarıldı.
MÖ 3. Binyıl, Asur Koloni Çağı ve Hitit İmparatorluğu ile çağdaş olan 45 hektarlık yayılım alanıyla Batı Anadolu’nun en büyük 2-3 Tunç Çağı höyüğünden bir tanesi olan Tavşanlı Höyük’teki kazılarda, kısmen kırık pişmiş toprak bir mühür bulundu.
Söz konusu mühür, bugüne kadar eşi olmayan, ünik bir yerel üretimi ortaya koyuyor. Günümüzden 3.300 sene öncesine tarihlenen Hitit İmparatorluk Dönemi sonu ile çağdaş bir silonun tabanında bulunan mührün, buradaki muhtemelen Luwilere ait yerel bir yönetici ile ilgili olabileceği düşünülüyor.
9- ÇORUM’DAKİ BİLİNMEYEN YÜZLERCE HİYEROGLİF
Hititlerin başkenti Hattuşa’daki Yerkapı Tüneli’nde, yaklaşık 3.500 yıllık, daha önce fark edilmeyen 249 hiyeroglif simge bulundu.
Anadolunun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa’da yer alan 80 metre uzunluğundaki Yerkapı Tüneli’nde, yaklaşık 3.500 yıl önce çizildiği tahmin edilen hiyeroglifler keşfedildi. Kök boyalarla yapılan simgelerin, tünelin her mevsim ortalama sıcaklığa sahip olması ve korunaklı olması sayesinde günümüze ulaştığı düşünülüyor.
8- KAHRAMANMARAŞ’TAKİ MOZAİK TABAN
Kahramanmaraş’ta yer alan Germanicia Antik Kenti’nde, müzik eşliğinde dans edildiği, bir açık hava şölenini anlatan mozaik taban bulundu. Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Germanicia Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik kazılarda, 1.500 yıllık mimari yapılar ve hamam kalıntıları ile 50 metrekare büyüklüğünde bir mozaik taban ortaya çıkartıldı. Açık havada müzik şölenini betimleyen mozaik tabanın orta merkezinde iki çift oturuyor ve alanda üç kadın müzik eşliğinde dans eder vaziyette tasvir edilmiş.
7- KONYA’DA GREK ALFABESİYLE “TÜRKOĞLU” YAZAN BİR YAZIT
Konya’da yer alan Savatra Antik Kenti’nde, İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait Grekçe “Türkoğlu” yazan bir yazıt bulundu. Araştırmacılar, üzerindeki rozet ve bezemelere dayanarak, 10 ila 11. yüzyıllar içerisinde Bizans ordusu içerisinde görev alan Türk askerlerine ait olduğunu düşünüyor. Zira Türkoğlu tabiri Bizans ordusunda Türk boylarının tümüne tek bir terimle ifade etmek için türetilmiş bir sözcüktü. Yazıt, 1071 öncesi İslam sancağının Türkler tarafından buraya getirilmeden önceki evresinde Hristiyanlaşmış Türklerin burada varlığını gösteren bir delil niteliği taşıyor.
6- ANKARA’DA İLK DEFA GORDİON İSMİNİN GEÇTİĞİ YAZIT
Frig Krallığı’nın politik ve kültürel başkenti Gordion’daki kazı çalışmalarında, ilk defa kentin adının geçtiği yazıt bulundu.
Ankara’nın Polatlı ilçesinde, 1893 yılında başlayan Berlin-İstanbul-Bağdat demir yolu hattı inşası sırasında Alfred ve Gustav Körte kardeşlerce keşfedilen Gordion’da, 1900 yılında üç aylık kazı yapıldı. Körte kardeşler, buranın Friglerin başkenti Gordion olduğunu belirlese de, bugüne kadar bunu kanıtlayacak bir bilgiye rastlanamadı.
5- URFA’DA BİR EVİN ALTINDA BULUNAN DEMİR ÇAĞI YERALTI KOMPLEKSİ
Şanlıurfa’da bir köy evinin altında, MÖ 1. binyılda doğurganlık kültü için kullanılmış olabilecek bir yeraltı Demir Çağı kompleksi keşfedildi.
Yapının dengesizliği nedeniyle henüz tam olarak araştırılmayan eski kompleksin duvarlarında Asur üslubunda tasvir edilen bir tanrı alayı içeren nadir kaya sanatı çizimleri bulunuyor. Bu sanat tarzı, yerel gruplar tarafından benimsenmiş gibi görünüyor ve Mezopotamya’dan gelen ve daha sonra Anadolu’ya yayılan Yeni Asur İmparatorluğu kültürünün bu bölge insanlarına ne kadar güçlü bir şekilde yayıldığını gösteriyor.
4- EFES’TE ŞİDDETLİ BİR YANGIN GEÇİRMİŞ 7. YÜZYIL MAHALLESİ
Efes Antik Kenti kazılarında, bir yangın tabakasının altında milattan sonra 7. yüzyıla tarihlenen dükkanlar ve bir mahallenin kalıntıları bulundu.
Dükkanların ve mahallenin bulunduğu bölgedeki buluntular, yangın sayesinde mükemmel şekilde korunarak günümüze kadar ulaşmış. Mahalle, görünüşe göre milattan sonra 614-615 yılında aniden yok olmuş. Yeni keşfedilen mahalle, Roma kentinin siyasi merkezi olan Yukarı Agora’nın hemen bitişiğindeki Domitian Meydanı’nda yer alıyor.
3- MARDİN’DE ORTAYA ÇIKAN DEVASA YER ALTI ŞEHRİ
Mardin’in Midyat ilçesinde birkaç yıl önce tesadüfen bulunan mağarada yapılan kazılarda, farklı mekanlara geçişi olan devasa bir yeraltı şehri ortaya çıktı. Midyat ilçesinde tarihi sokak ve evlerde başlatılan çalışma kapsamında bulunan mağarada, dehlizlerle farklı mekanlara geçiş sağlandığı belirlendi. İçinde ibadethane, silo, su kuyuları ve bezemeler bulunan yer altı şehrinde milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla ait çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.
2- VAN’DA RENKLİ FRESKLERLE SÜSLENMİŞ GİZEMLİ BİR URARTU KOMPLEKSİ
Van’da yer alan Garibin Tepe’de, çok nadir duvar resimlerine sahip 2.700 yıllık Urartu yapı kompleksi ortaya çıkarıldı.
Tuşba ilçesinde kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan 16 metre uzunluğundaki tünelin girişinde, duvar resimleriyle süslenmiş, Urartu dönemine ait etkileyici bir yapı grubu ortaya çıktı.
1- DİYARBAKIR’DA 11.000 YILLIK DİKİLİTAŞLI RİTÜELİSTİK YAPILAR
Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü’nde, Göbeklitepe ile çağdaş özel yapılar ortaya çıkarıldı.
Çanak Çömleksiz Neolitik döneme tarihlenen Gre Fılla Höyüğü’ndeki yerleşim MÖ 9.300 ila 8.800 yılları arasına tarihleniyor. Yapıların altında cenin pozisyonunda gömülmüş insan mezarları var. Dört yıldan beri süren kazılarda en eski yerleşik topluluklara ait bulgulara rastlandı. Gre Fılla’daki özel yapılar arasında, “Yapı 15” adı verilen bir yapı dikkat çekiyor. Bu yapı, diğerlerinden farklı bir donanıma sahip. İçerisinde steller var. Çok sayıda havan, yüksek ayaklı çanak, heykel, ortası delik çanaklardan oluşan birçok esere sahip.