Kimlik yenileme nasıl yapılır, ücreti nedir?
Yeni çipli kimlik kartları, 14 Mart 2016’dan itibaren kullanıma girdi. Türkiye nüfusunda bu karta sahip kişi sayısı 66 milyonu geçerken kullanım oranı yüzde 78’e ulaştı. Peki, kimlik yenileme nasıl yapılır, ücreti nedir?
Eski tip kimlik kartları artık yerini yeni çipli kimlik kartına bırakıyor. Birçok vatandaş ise kimlik yenileme randevusu başta olmak üzere "Kimlik yenileme ücreti, Kimlik Kartı randevusu nasıl alınıe?" şeklinde araştırıyor. İşte detaylar...
ESKİ KİMLİKLER NE ZAMANA KADAR YENİLENİR?
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre eski kimlikleri yenisi ile değiştirmek için son gün 31 Aralık 2023.
KİMLİK YENİLEME NASIL YAPILIR?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki randevu sayfası üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezi üzerinden yeni kimlik kartı için randevu alabilirsiniz. Eğer ikametgahınız sisteme kayıtlıysa Türkiye’nin herhangi bir yerinde bulunan nüfus müdürlüklerinden yeni kimliğinizi alabilirsiniz.
GEREKLİ BELGELER NELER?
Yeni kimlik kartı için aldığınız başvuru randevusuna giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı ya da resmi bir geçici kimlik belgesi gibi sizin kim olduğunuzu resmi olarak gösterecek bir belge ve 1 adet biyometrik fotoğraf götürmelisiniz. Biyometrik fotoğrafın nasıl çekileceğini tüm fotoğrafçılar bilir. Yeni kimlik kartı için çektirdiğinizi söylemeniz yeterli.
YENİ KİMLİK ÜCRETİ NEDİR?
01.01.2022 tarihi itibariyle; Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL,
Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise ücretsizdir.
RANDEVUYU NEREDEN ALABİLRİM?
Genel Müdürlük https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden T.C. Kimlik Kartı başvurusu için randevu alınabilmektedir.
KİMLİKTE KULLANILACAK FOTOĞRAF NASIL OLMALI?
• Son altı ay içinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş olmalıdır.
• Gözler açık konumda; alın, yüz ve çene açık olmalıdır.
• Fotoğraflarda renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmamalıdır.
• Fotokopi, bilgisayarda çoğaltılan veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.
• Yüz biyometrisinin tespit edilmesine engel olacak herhangi bir sağlık sorunu bulunması halinde bu durum başvuru makamınca kayıt altına alınmaktadır.
• On beş yaşını tamamlamış olan herkesin kimlik kartında biyometrik fotoğraf bulunması zorunludur. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf zorunlu değildir. Ancak; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönetmeliğinin 6. Maddesi; “Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilir. Bu amaçla kullanımında ilgili ülkelerle yapılacak uluslararası anlaşma hükümleri uygulanır.” hükmündedir.
Bu doğrultuda, on beş yaşını tamamlamamış vatandaşlarımızın kimlik kartını seyahat belgesi olarak kullanabilmeleri için “fotoğraflı kimlik kartı” almaları gerekmektedir.
YENİ KİMLİK KARTI KAYBOLURSA VEYA DEĞİŞTİRMEK İÇİN NE YAPILMALI?
• Yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezi aranarak kartın iptali yapılmalı ya da yeniden kimlik kartı müracaatında bulunulmalıdır.
• Yeniden (değiştirme, kayıp) kimlik kartı başvurusunda merkezi veri tabanındaki fotoğrafın son altı ay içerisinde yapılmış bir başvuruya ait olmaması halinde, ilgiliden son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.
• Doğrulama yapılamaması ve kişinin kimliğinde tereddüde düşülmesi halinde kimliğin tespiti için ilk defa kimlik kartı süreçlerindeki usul ve esaslara göre işlem yapılır.