Maliyetler üreticiyi iflasın eşiğine getirdi
Hayvancılık sektöründe son bir yılda yaşanan girdi maliyetlerindeki artış, küçük üreticiyi iflas noktasına getirdi. Son günlerde yaşanan et zamlarına karşın üretici, maliyeti kendisine fazla geliyor diye koyunlarını zararına satıyor. Zor koşullarda büyük fedakarlıklarla üretim yapmaya çalışan üreticiler destek şart diyor.
Artan girdi maliyetleri, hastalıklar, merasızlık… Et fiyatlarındaki artış üreticinin çilesine çare olmadı.
Et fiyatlarına yapılan zamdan sonra koyun fiyatlarında da 350 ila 500 lira arasında artış yaşandı. Ancak girdi maliyetlerinin 2-3 katına çıkması üreticiyi mağdur ediyor.
Geçen sene mayıs ayında 140 lira olan 50 kg'lık yemin şuan ki fiyatı 290 liraya kadar çıktı. Üretici önünü göremiyor.
Bir kuzu 6 ay boyunca günde yaklaşık 10 liralık yem tüketiyor. Ortalama veteriner gideri de eklenince sadece iki kalemin maliyeti 2100 liraları görüyor. Üretici ise bu fiyatlara dahi zor satış yapıyor.
Sağlıklı bir koyunun günlük yem ihtiyacı en az 2,5 kg. Ancak üretici zamlardan dolayı koyunlara yeterince yem veremiyor.
Büyükşehir yasasıyla birçok bölgede mera alanlarının satılması da üretime darbe vuran meselelerden. Koyun yetiştiricisi Mehmet Akdeniz günde iki kez sulama kanallarının kenarında ve izin alarak girdiği tarlalarda hayvanlarını otlatmaya çalışıyor.
Evin tek oğlu Halil Akdeniz 8. Sınıfa gidiyor. Mera olmadığı için koyunları bir kişinin otlatması oldukça güç. O da ailesine destek oluyor.
Akdeniz ailesi, köylerine tahta ve naylondan kurdukları evde elektrik ve su olmadan zor şartlarda hayvancılık yapmaya çalışıyor. Anne Zehra Akdeniz, kredi borçlarını ödeyemedikleri gibi, Bağ- Kur primini dahi son bir yıldır yatıramıyor.
Son yıllarda küçük üretici daha da küçüldü. Üreticiler desteklenmezse, hayvancılık sektörü bitme noktasına gelecek.