Kovid-19 salgınında vertigo vakaları arttı

Salgının ikinci yılından sonra stres ile oluşan vertigo yani baş dönmesinin önemli ölçüde arttığı görüldü. Dünya Vertigo Farkındalık haftasında açıklama yapan Uluslararası Vestibüler Derneği, acil servise başvuranların arttığına dikkati çekti.

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Tansev Kara

Salgın ve yoğun yaşam stresi baş dönmesini artırdı. Bilim insanları, Dünya Vertigo Farkındalık haftasında açıklamalar yaptı.

Uluslararası Vestibüler Derneği, Ankara’da “Vertigoda Hayat Yolunda” isimli basın toplantısı yaptı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, salgının ikinci yıldan sonra stres ile oluşan vertigo yani baş dönmesinin önemli ölçüde arttığını kaydetti. Prof. Dr. Özgirgin, dünyanın yüzde 10’ununda görülen vertigonun acil servislere başvurularda ilk 10 içinde olduğunu belirtti.

Vertigonun tanı değil, yakınma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgirgin, “Halk arasında kulak içindeki kristalin oynaması olarak bilinen durumdur” dedi. Vertigonun iç kulak kaynaklı nedenler dışında epilepsi, migren, beyin tümörleri, kafa travmaları ve psikolojik hastalıklardan da kaynaklanabileceği de belirtildi.

Toplantıda konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen ise migrenin bir alt tipinde de vertigo şikayetimin oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. Dikmen, Vestibüler migrenin tekrar eden vertigonun önemli bir nedeni olduğu ve bu migren tipinin yeterince tanınmadığını ifade etti.

Psikiyatrist Prof. Dr. Fuat Özgen ise vertigo hastalarının tedavi olsa da belirtileri görmeye devam edebileceğini söyledi. Özgen, “Baş dönmesi korkuyu tetikliyor. Korku sonucu anksiyete oluşuyor” dedi.

ankara haber vaka dünya Bilim yaşam hastalık salgın hasta vertigo