Fransa seçimlerine Le Pen damga vurdu

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Atlantik ve NATO'ya karşı politikaları ile 2. tura kalan Ulusal Birlik Partisi Lideri Marine Le Pen'in yükselişi dikkat çekiyor. Avrasya ile birlikte hareket etme mesajları veren Le Pen'in karşısındaki Emanuel Macron ise Türkiye karşıtı adımları ve Atlantik ile iş birliği tutumu ile biliniyor. Fransa'nın Cumhurbaşkanı olması beklenen iki ismin portrelerini getiriyoruz şimdi ekranlarınıza...

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 23,3'ünü alan ve 2. tura kalan Ulusal Birlik Partisi Lideri Marine Le Pen'in yükselişi dikkat çekiyor.

Le Pen mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un izlediği Atlantikçi ve NATO'cu tutuma karşı tutum sergiliyor.

Fransa'nın egemenliğini yeniden tesis etme sözü veren Le Pen, ülkesini NATO'nun Ortak Askeri Komuta yapısından da çıkartmak istiyor.

Ulusal Birlik Partisi Liderinin aynı zamanda, AB'yi birlik yasalarınca yönetilmeyen bir ülkeler ittifakına çevirme hedefi var.

Çin ve Rusya ile iş birliğini destekleyen ve Avrasya ülkelerine yakın mesajlar veren Marine Le Pen, Moskova'yı hedef alan yaptırımların Fransız ekonomisine olumsuz etkileri konusunda da uyarı yapmıştı.

Macron ise 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı sürecinde ABD , NATO ve AB işbirliği ile ön plana çıktı. Türkiye karşıtı tutum izleyen Macron, Doğu Akdeniz'de de Atlantik yanlısı birçok adım attı. Yunanistan'la savunma anlaşması imzaladı. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Doğu Akdeniz’de Türkiye'yi hedef alan tatbikatlar düzenledi.

Macron Doğu Akdeniz'de saldırgan olmakla suçladığı Türkiye'ye Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulanmasını istedi. Libya ile yapılan deniz yetki anlaşmasına karşı çıkan Macron yönetimindeki Fransa, "gemi tacizi" kışkırtması ile Türkiye'yi NATO'ya şikayet etti. Türkiye sınırındaki terör örgütlerine de destek veren Macron, PKK/YPG'nin sözde yöneticilerini Paris'te ağırladı.

Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, Fransa'nın en üst düzey makamı için 24 Nisan'da yeniden yarışacak.

abd türkiye rusya cumhurbaşkanı cumhurbaşkanlığı fransa doğu akdeniz seçim avrupa nato Macron ab Le Pen