ABD'nin Türkiye'deki umudu: İmamoğlu
ABD kendi planları için Türkiye'de güvendiği ismi açıkladı. ABD Kongresinin Dış İlişkiler Komitesindeki Doğu Akdeniz oturuma başkanlık eden Kongre Üyesi Bill Keating, Türkiye’yi Batı rotasına sokmak için İmamoğlu ile görüştüklerini söyledi. İmamoğlu dışında başka isimlerle de görüştüklerini açıklayan Keating, "Türkiye’nin bu noktaya gelmesi için bekleyemeyiz. ABD mutlaka harekete geçmelidir.'' ifadelerini kullandı.
ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi’nin iki alt komitesi 31 Mart 2022'de ''Doğu Akdeniz’de Fırsatlar ve Sınamalar: ABD’nin Çıkarlarını ve Bölgesel İşbirliğini İncelemek'' başlıklı bir oturum düzenledi. Toplantının öne çıkan gündemi ise Türkiye oldu.
Oturuma başkanlık eden Kongre Üyesi Bill Keating, 'Türkiye’nin değişmeyeceğini düşünmek hiç mantıklı değil. Değişecekler, gün gibi açık. Yerel olarak da İstanbul’da ve diğer bölgelerde demokratik çabalar var.' dedi ve İmamoğlu'nu işaret etti.
Keating, Türkiye’nin yeniden Batı rotasına girmesinin kaçınılmaz olduğunu ve bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla da görüştüklerini söyledi.
''Farklı olarak ne yapabiliriz?'' diyen Keating, ABD "Türkiye için harekete geçmelidir" ifadeleriyle Türkiye üzerindeki planları da açıkça ortaya koydu:
- İstanbul Belediye Başkanı’yla, başka insanlarla oturumlar için görüştük. Bence bu artık oynamamız gereken bir kart. Türkiye’nin bu noktaya gelmesi için bekleyemeyiz. ABD mutlaka harekete geçmelidir.
İmamoğlu da daha önce birçok kez Türkiye’nin yönünün NATO ve Batı olması gerektiğini belirtmişti:
- Bazen popülist söylemlerle siyaseti kullanma yönünde çatışma dilini tercih edenler olsa da, genel anlayışta artık Türkiye'nin Avrupa'nın ya da NATO'nun vazgeçilmez bir parçası, bir erki olduğunu biz de biliyoruz. Ne Batı'nın Türkiye'den şüphesi olmalı ne de Türkiye'nin Batı'yla ilgili şüpheleri var. Sadece bir diyalog eksikliğinden kaynaklı bir süreç yaşanıyor.
Aydınlık Gazetesi, ABD'li ismin söylediği görüşmeyi İBB’ye sordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Medya İlişkileri Koordinatörü Ceren Akdağ, ''Böyle bir görüşme kesinlikle yapılmamıştır.'' yanıtını verdi.
Öte yandan aynı oturumda uzmanlığına başvurulan tüm isimler ve görüş belirten kongre üyeleri, Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığını ''işgal'' olarak niteledi. ABD’nin kademeli olarak kaldırdığı Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun da tamamen kaldırılması gerektiği savunuldu.
Toplantıda konuşan kongre üyesi Nicole Malliotakis ise Türkiye ve Rusya’yı ''bölgesel baş belaları'' olarak niteledi:
- Türkiye, Kıbrıs’ın üçte birini yasadışı bir şekilde işgal ediyor. Son dönemde Doğu Akdeniz’de, adanın yakınlarındaki münhasır ekonomik bölgelerde saldırganlık gösterdi, uluslararası hukuku ihlal etti. Evet Türkiye bir NATO müttefiki, ancak bazen düşman gibi davranıyor.