İmran Han pes etmiyor: Mücadele yeni başlıyor

Pakistan'da ABD darbesiyle görevden alınan İmran Han, ülke genelinde direniş çağrısı yaptı. Han, ABD komplosuna karşı 2. Bağımsızlık Savaşı'nı vereceklerini söyledi. İmran Han'ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi de ülke genelindeki 25 merkezde mitinglere hazırlanıyor.

Pakistan'da bağımsızlıkçı siyasetleriyle öne çıkan ve ABD'nin hedef aldığı İmran Han hükümeti düşürüldü. Sosyal medyadan açıklama yapan Imran Han, Pakistan halkına direniş çağrısı yaptı.

Pakistan'ın 1947'de bağımsız olduğunu hatırlatan Han, yabancı komplolarına karşı 2. Bağımsızlık Savaşı vereceklerini söyledi:

- Pakistan 1947'de bağımsız oldu ancak rejim değişikliği için yabancı komploya karşı özgürlük mücadelesi bugün yeniden başlıyor. Ülkenin egemenliğini ve demokrasisini savunacak olan her zaman halkın kendisidir.

Han'ın liderliğindeki Pakistan Adalet Hareketi de ABD darbesine karşı ülke genelindeki 25 merkezde mitingler düzenleneceğini duyurdu.

Pakistan Başbakanı Imran Han, 27 Mart'ta halka hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin İslamabad Büyükelçisi'nden hükümetin değiştirilmesine yönelik bir ‘tehdit’ mektubu aldığını açıklamıştı. Pakistan basını, mektupta ABD’li üst düzey bir yetkilinin Han’a başbakanlık görevinden ayrılırsa Pakistan ile ilişkilerin daha iyi olacağı ifadelerinin yer aldığını yazdı. Söz konusu ABD’li yetkilinin ise Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu olduğu iddia edildi.

Muhalefetin hükümeti düşürme girişiminin ardında Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğunu belirten İmran Han, Pakistan'da "ithal edilmiş" bir hükümeti asla kabul etmeyeceğini vurgulamış, 10 Nisan akşamı için ülke genelinde direniş çağrısı yapmıştı.

İmran Han, ABD'nin Afganistan yenilgisi sonrası Pakistan’dan üs talebini reddetmişti. Han, Rusya’nın, NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya operasyon başlatmasının hemen ardından Rusya Lideri Vladimir Putin ile Moskova’da bir araya gelmişti.

Han’ın, ülkesini ABD üslerine kapatması, Rusya’yı hedef alan yaptırımlara destek vermemesi, Karabağ konusunda Azerbaycan’ın, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin yanında yer alması onu, Amerika Birleşik Devletleri’nin hedefi haline getirdi.

Pakistan'da Anayasa'ya göre Meclis'in feshedilmesinin ardından 90 günde seçime gidilecek. Seçim öncesinde ülkeyi muhalefet partilerinin de katkısıyla oluşturulacak geçici hükümet yönetecek.

İmrah Han ise geçici hükümet, geçici bir başbakan atayıncaya kadar görevine devam edecek. Han'ın görevini en az 15 gün daha sürdürmesi bekleniyor.

abd türkiye açıklama Putin pakistan seçim oldu İmran Han