Tarım ve hayvancılıkta tablo içler acısı

Türkiye'nin geleceğini belirleyen kritik sektörlerden olan tarım ve hayvancılık zor durumda. Çiftçi girdi maliyetleri nedeniyle üretimden uzaklaşıyor. Tüketici ise fahiş fiyat kıskacından kurtulamıyor. Hayvancılıkta da durum kötü. Ulusal Kanal'a konuşan İstanbul Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Demir, üretimle ilgili kritik öneriler yaptı. Tarım ve hayvancılıkta sorunların acil bir planlama ile çözüleceğini vurguladı.

Tarım ve hayvancılıkta tablo daha da kötüye gidiyor. Çiftçi girdi maliyetlerinden, tüketici fahiş fiyatlardan şikayetçi. Hayvancılıkta da durum kötü.

Tarımsal üründe ithalata bağlılığı günden güne artan Türkiye’de, izlenen yanlış politikalar nedeniyle çiftçi üretim yapamaz hale geldi. Artan girdi maliyetleri çiftçinin belini bükerken yetersiz devlet desteklemeleri de çiftçinin en büyük sorunları arasında yer alıyor.

Ulusal Kanal'a konuşan İstanbul Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Demir, devletin girdi maliyetlerine müdahale etmesi gerektiğini söyledi:

- Besi yemi 1 yılda yüzde yüzün üzerine çıktı. Kırmızı ette alarmdayız. Biz nasıl üretelim bu şartlarda?
- Girdi maliyetleri yüzde 300-400 arttı... Mazotun artmasından ekim yapılamadı acilen devletin el atması lazım.

Demir, Çiftçiden maliyetin altında alınan ürünün tüketiciye fahiş fiyatlarla satılmasına da dikkat çekti, aracıları işaret etti:

- Bu patates soğan geçen senenin ürünü bizden 1 liraya aldılar ne oldu da 13-14 liraya tüketiciye gitti. Bu zor şartlarda üretim yapan çiftçi böyle olunca üretim şevki de kırılıyor.

İstanbul Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Demir, hükümete üretimle ilgili kritik öneriler yaptı. Tarım ve hayvancılıkta sorunların acil bir planlama ile çözüleceğini vurguladı:

- Yıllık 17 buçuk milyon ton üretiyoruz. 50 milyon ton üretebilecek kapasiteye sahibiz. Bu topraklarda herhangi bir şeyi ithal etmememiz lazım. Planlama, yerinde denetleme, bölgesel tarım ve hayvancılığı desteklemeliyiz. Devletin tarıma el koyması lazım.
istanbul türkiye ulusal kanal tüketici hükümet oldu hayvancılık çiftçi Ulusal üretim ithal Tarım ziraat Fahiş fiyat ziraat odası