İçişleri Bakanlığından İmamoğlu'na 'personel' yanıtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu soruşturma ile 86 bin belediye çalışanın zan altında bırakıldığını savundu. İmamoğlu'nun açıklamalarına İçişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Açıklamada işe alınanlar arasında hakkında 'suç veya istihbarat kaydı' bulunan kişiler olduğu belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB'de terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmayla ilgili konuştu.

İmamoğlu, 86 bin belediye çalışanın zan altında bırakıldığını savundu. İBB Başkanı'nın açıklamalarına İçişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Açıklamada ilk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sürecinin gereği gibi işletilmediğinin tespit edildiği belirtildi:

- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır.

İşe alınan bazı işçilerin, "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı" olduğu da belirtildi:

- İstihdam edilen kişiler arasında Emniyet birimlerimizce 'suç veya istihbarat kaydı' bulunduğu bildirilen kişiler de mevcuttur. Hatta bu kişiler arasında hakkında terör sebebiyle adli soruşturma yapılmış, Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı almış kişiler de bulunmaktadır.

8 kişilik denetim ekibinin görevlendirildiği Soruşturma kapsamında İBB'den alınan bilgiler SGK verileriyle karşılaştırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 86 bin çalışanını zan altında bırakacak hiçbir durumun söz konusu olmadığı da vurgulandı:

- Çünkü yapılan incelemenin, çalışanların tamamıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Yapılan çalışmanın esası, bu dönemde işe alınanlardan adli sicil kaydı ile emniyet birimlerinde arşiv kaydı bulunanların belirlenmesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmemiş olan hukuki sürecin işletilmesidir.

Açıklama ayrıca belediyede halen 80 müfettişin çalıştığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

istanbul ibb ekrem imamoğlu açıklama terör terörle mücadele içişleri bakanlığı sgk içişleri yanıt