Seçim Kanun Teklifi Genel Kurul'da

Barajı yüzde 7’ye düşürecek seçim kanun teklifinin geneli ve birinci bölümü üzerindeki görüşmeler Meclis Genel Kurulu’nda tamamlandı. Muhalefet teklifin Anayasa’ya aykırı olduğu ve barajın MHP için indirildiğini iddia etti. CHP ve MHP milletvekilleri arasında yaşanan tartışmanın ardından da Ak Parti, barajın rasyonel olduğunu kaydetti.

Meclis Genel Kurulu seçim kanun teklifi için mesaisine başladı.

Seçim barajını yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürecek kanun teklifi, Ak Parti’nin önergesiyle gündemin ön sıralarına alındı. Meclis Genel Kurulu’nda teklifin tümü ve birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

CHP VE MHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA TARTIŞMA ÇIKTI

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, teklifle Anayasa’nın ihlal edildiğini iddia etti. Teklifi seçim güvenliği açısından Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyleyen Özkoç, “Hesabı sandıkta vereceksiniz” dedi.

MHP’nin ihtiyaç duyduğu oranın yüzde 7 olduğunu iddia eden CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da barajın bu nedenle indirildiğini söyledi. Tezcan’ın “Milletin geçim kapısını kapattıysanız bilin ki seçim kapısı da size kapalıdır” ifadelerine MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül yanıt verdi. Bülbül, MHP için yüzde 7 barajın belirlendiği beyanını çok talihsiz bulduğunu belirtti.

Konuşmalar sırasında MHP'li ve CHP’li milletvekilleri arasında da tartışma çıktı, bazı milletvekilleri sıralarda birbirlerinin üzerine yürüdü. Yaşanan gerginliğin ardından Ak Parti Grubu adına söz alan Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, "Yüzde 7 oranındaki baraj önerisi rasyoneldir" sözlerini kaydetti.

AK PARTİ MUHALEFETE YANIT VERDİ

Hayati Yazıcı, teklifte muhtar seçimine yönelik muhalefet partilerin yaptığı eleştirilere de yanıt verdi. Yazıcı, teklifteki ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç 10 gün içinde belgelendirmesi gerektiğine yönelik düzenlemeyi geri çekeceklerini de açıkladı.

chp ak parti meclis milletvekili genel kurul Seçim Kanunu