Türkiye'den Ukrayna'nın serseri mayınlarına önlem

Ukrayna'nın serseri mayınları, Karadeniz'de büyük tehlike oluşturuyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada, mayın avlama gemileri ve deniz karakol uçaklarının faaliyette olduğunu belirtti.

Karadeniz'e yayılan mayın tehdidi devam ediyor. Ukrayna'nın serseri mayınları İstanbul Boğazına kadar ulaştı. Mayınlar Karadeniz'de de büyük tehlike oluşturuyor.

Konu ile ilgili açıklama Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. Bakan Akar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

- Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız hepsi teyakkuz halinde. Alınan her ihbar anında değerlendiriliyor ve gereği yapılıyor. Tespit edilen mayınlar emniyetli bir şekilde anında imha ediliyor.

Mayın tartışması 28 Mart'ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme geldi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, mayınların nereden geldiğine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Mayınların sayısı ile ilgili çelişkili açıklamalar olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

- Ukrayna'da döşenen mayınlar mı geldi yoksa başka mayınlar mı devreye girdi, bu konuda emin olmadan bir şey söylemek doğru olmaz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Herkesin gözü kulağı görülebilecek olası mayınlarda. Müdahale için SAS timleri bölgeye ya denizden ya da helikopterle havadan intikal ediyorlar. Mayınlar yerinde veya emniyetli bölgeye çekilmek suretiyle anında imha ediliyor. Mayınla mücadele Türk Silahlı Kuvvetlerinin hakim olduğu, başarılı olduğu bir konudur.

Mayınların tespiti konusunda Rusya ile bir iş birliği var mı?" sorusunu Akar şöyle yanıtladı:

- Hayır. Mayınlar bizim alanımızda tespit ediliyor, Rusya veya Ukrayna tarafında değil. Bu kapsamda Karadeniz'e kıyısı olan Romanya ve Bulgaristan ile iş birliğimiz var. Rusya ile iş birliğimiz ayrı. Bizim ticari gemilerimizin gelişleri konusunda Ruslarla gerekli koordinasyonu yaptık.
istanbul türkiye rusya Ukrayna açıklama milli karadeniz savunma mart mayın