''Daha ucuz enerji için kamuculuk''

Doğal gaz piyasasındaki sürekli artış faturalara yansımazken, petrol fiyatlarındaki dalgalanma pompaya yansıyor. Petrolde yüksek fiyatın ithalatın özel sektör eliyle yapılmasından kaynaklandığı belirten Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, daha ucuz tüketim için kamuculuğu işaret etti.

Türkiye’nin en çok ithal ettiği enerji kaynakları arasında Doğal gaz ve petrol geliyor. Doğal gaz piyasasındaki sürekli artış faturalara yansımazken, petrol fiyatlarındaki dalgalanma pompaya yansıyor.

Türkiye’nin doğal gaz ithalatının yüzde 84’ü kamu şirketi olan BOTAŞ tarafından yürütülüyor. Türkiye’nin Doğal gaz ihtiyacının yüzde 34’ü Rusya’dan, Yüzde 11’i İran’dan, yüzde 8’i ise Cezayir’den karşılanıyor.

Petrol ithalatının ise yüzde 55’i Koç grubuna bağlı TÜPRAŞ adlı şirket tarafından, Yüzde 25’i de Soker grubuna bağlı Star Rafineri adlı şirket tarafından yapılıyor.

2020 yılı itibari ile petrol ithalatının yüzde 29’u Irak, yüzde 21’î Rusya, Yüzde 8’i ise Kazakistan tarafından karşılanıyor. Özel şirketler Türkiye’nin komşusu olan İran’dan petrol ithalatı yapmıyor. Nedeni de ABD yaptırımları.

BOTAŞ Merkez Bankası tarafından destekleniyor. Küresel ölçekte Doğal gazda meydana gelen yükselişler Türkiye'de faturaya yansımıyor. Doğal gaz fiyatlarında sürekli bir dalgalanma meydana gelmiyor. Çünkü bir kamu şirketi olan BOTAŞ artan dolar kurundan etkilenmiyor.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, ithalat yapan şirketlerin özel sektör içerisinde olduğunu belirtti.

Topkurulu, petrol ithalatı devlet eliyle gerçekleştirildiğinde hem yaptırımların etki etmeyeceğini hem de piyasadaki dalgalanmadan daha az zarar göreceğini belirtiyor.

İthalatın özel sektör elinde olmasından kaynaklı petrol fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çeken Hakan Topkurulu, çözüm olarak kamulaştırmayı işaret etti.

abd türkiye rusya Devlet sektör petrol akaryakıt enerji doğal gaz doğalgaz Partisi botaş özel şirket