Mayın tehdidi nasıl önlenir?

Ukrayna’nın serseri mayınları Karadeniz’i tehlikeye atıyor. Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Karadeniz'e bıraktığı Odessa açıklarındaki mayınları akıntıyla İstanbul Boğazı'na kadar geldi. Milli Savunma Bakanlığı, İğneada açıklarında bulunan mayına imha için müdahale edildiğini açıkladı.

Savaş suçu işleyen Ukrayna'nın serseri mayınları Karadeniz’in güvenliğini tehlikeye atıyor. Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Karadeniz'e bıraktığı Odessa açıklarındaki mayınları akıntıyla İstanbul Boğazı'na kadar geldi.

MAYINLAR BULGARİSTAN'I, GÜRCİSTAN'I VE ROMANYA'YI DA TEHDİT EDİYOR

Ayrıca Karadeniz'deki mayınlar sadece Türkiye’yi değil, Bulgaristan’, Gürcistan ve Romanya'yı da tehdit ediyor.

İstanbul Boğazı’nda mayın tespit edildi. İstanbul Boğazı çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Balıkçılar tarafından dün mayının fark edilmesi üzerine olay yerine Sualtı Savunma Timleri gönderildi. Mayın etkisizleştirildi.

Ancak serseri mayın riski devam ediyor. Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın daha tespit edildi. Milli Savunma Bakanlığı SAS timlerinin imha etmek için mayına müdahale ettiğini açıkladı.

Karadeniz, balıkçılık ve dünya ticaretinde kilit noktalardan. Ukrayna'nın serseri mayınları gemi sahiplerini tedirgin ediyor. Özellikle Türkiye ve Rusya için sivil ticaretin çok yoğun yaşandığı Karadeniz bölgesi, son günlerde Ukrayna'nın serseri mayınları ile tehdit altında. Ukrayna'nın hala daha serseri mayınlarla ilgili bir açıklama yapmaması eleştirilirken, Kiev'in bu mayınları temizleme kabiliyeti olmadığına da dikkat çekiliyor.

MAYINLARI TEMİZLEMEK DÖŞEMEKTEN 200 KAT DAHA MALİYETLİ

Uzmanlar, Kabaca bir hesapla mayınları temizlemenin, döşemekten 200 kat daha maliyetli olduğu belirtiyor. Ticari gemilerde çalışan mürettebat ile gemi sahipleri de büyük bir panik yaşadıklarını ve bu psikolojik etkinini Karadeniz'e olan ilgiyi azaltacağını vurguluyor.

Armatörler, bir an önce Karadeniz'in güvenliğinin sağlandığından emin olunmasını istiyor.

''TÜRKİYE VE RUSYA, MAYINLARA KARŞI ORTAK MAYIN GÜCÜ KURMALI''

Uzmanlar, özellikle geceleri tehdidin çok daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Satıhta gezenlerden ziyade birkaç metre derinlikte bulunan mayınlar da olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye'nin 11, Rusya'nın 8 mayın avlama gemisi olduğunu ve iki ülkenin, serseri mayınlara karşı ortak mayın gücü kurarak sivil ticaretin güvenliğini sağlayabileceğini söylüyor.

Rusya'nın Karadeniz'de 4 adet son teknoloji Alexandrit Sınıfı mayın avlama gemisi ile 4 adet Natya-1 Sınıfı açık deniz mayın tarama gemisi bulunuyor. Türk Deniz Kuvvetlerinin ise 5'i Engin Sınıfı, 6'sı Aydın Sınıfı olmak üzere toplam 11 mayın avlama gemisi var.

Özellikle Aydın Sınıfı gemiler, NATO’nun en modern mayın avlama gemileri olarak tanımlanıyor. Tam donanımlı bu 6 gemi, gelişmiş sonarıyla 400-600 metre mesafeden mayınları tespit edebiliyor ve PAP insansız sualtı cihazları ve mayın harbi dalgıçları ile bunları etkisiz hale getirebiliyor.

Uzmanlar, bu iki gücün ortak bir çalışma yürütmesiyle Karadeniz'in güvenliğinin yeniden tesis edebileceğini söylüyor.

istanbul türkiye rusya Ukrayna açıklama milli son İğneada