Zirai don çiftçiye darbe vurdu
Adana’da arka arkaya yaşanan zirai don ve poyraz, turfanda ürünleri talan etti. 100 dönüm erkenci biberi kuruyan Çiftçi Selahattin Işık, “ Geçen sene de biberden zarar ettik, bu sene bir umutla ektik, umudumuzu don vurdu.” dedi. Bölgede milyonlarca lira zarar eden üreticiler, hükümetten destek bekliyor.
Adana’da hava sıcaklığının eksi dereceleri görmesi nedeniyle zirai donda erkenci ve sert çekirdekli ürünlerin tamamı kururken, narenciye ürünleri de zarar gördü. Bu sene bölgede erkenci meyve ve sebze yetişmeyecek.
Bölgede yetişen erkenci biberlerin tamamı kurudu. Üreticiler milyonlarca lira zarar etti. Kuruyan fidelerin yerine yenisini ekmenin dönüm maliyeti ise 8 bin lira.
Üreticinin piyasada yeni fide bulması da oldukça zor. Yeni fide bulan üretici ise, ürünü yüzde yirmilik zamla alabiliyor.
Birçok üretici yeni fidelerin üretilmesini bekliyor. Bu sebeple ekimler Nisan ortasına kaldı. Adana da Nisan ayından itibaren başlayacak olan sıcak hava ise biberlerin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple rekoltede de düşüş bekleniyor.
Erkenci ürünlerin maliyeti yüksek olduğu için üretici şuana kadar dönüm başına 15 bin lira masraf etti. Edilen masrafın 8 bin lirası ise dondan dolayı çöp oldu. Sezon sonuna kadar dönüm maliyetinin 30 bin lirayı geçmesi öngörülüyor.
Üretici Yusuf Kartal, bu sene biber üreticisinin mağdur olmaması için kilogram fiyatlarının en az 4 lira olması gerektiğini söyledi.
Artan girdi maliyetleri dönüm maliyetini de 2 katına çıkarmış durumda. 100 dönüm biber tarlası olan bir üreticinin, günlük ürün toplama maliyeti dahi 20 bin lirayı buluyor. Bölgede ise biber üretimi yüzde 50 azaldı.