İSO ve İTO'dan ruble çağrısı

ABD ve Batı'nın yaptırımları, Türkiye - Rusya arasındaki ticarette ödemelerin gecikmesine neden oluyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ruble ile ticaretin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Benzer bir açıklama da İstanbul Ticaret Odası'ndan gelmişti.

Batı yaptırımları, Rusya ile ticarette ödeme sorunlarına neden oldu. İş dünyası, soruna çözüm olarak, milli para ile ticareti öneriyor.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicilerin Rusya yaptırımları nedeniyle ödemelerde sorun yaşandığına dikkat çekti, “Rublenin etkin şekilde kullanılabileceği sistemin devreye girmesi büyük önem taşıyor” dedi

- Ödeme araçlarının çalışmaması ve Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması, bu ülkeye yapılan ihracat bedellerinin dolar veya Euro cinsinden ülkemize gelmesi sınırlı miktarda mümkün kılıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin ruble ile yapılabilmesi bu soruna çözüm olur.

''TL'NİN RUBLE'YE ÇEVRİLECEĞİ SİSTEM KURULMALI''

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Bahçıvan, Ruble ile ödemelerde anlaşma sağlandığında, Ruble'nin TL'ye çevrilebilmesi için gerekli sistemin acilen kurulması gerektiğini söyledi.

- Öte yandan, ihracatçılarımız ürün bedelini ruble olarak almayı kabul ettiklerinde, rublenin Türk bankacılık sektöründe süratlice TL’ye çevrilebilmesi gerekir. Fakat şu anda bu mümkün değil. Ödemelerde rublenin etkin bir şekilde kullanılabileceği bir sistemin devreye girmesi Rusya ile ticaretimizin sürmesi açısından büyük önem taşıyor.

"TÜCCARIMIZ RUSYA İLE MİLLİ PARALARIN KULLANILMASINI BEKLİYOR"

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası'ndan da benzer bir açıklama gelmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Rusya yaptırımları nedeniyle nakliye firmalarıyla kur anlaşmazlığı yaşandığına dikkat çekti. Gümrükten geçen malların tesliminde sorun olduğunu söyledi.

- Nakliye firmalarıyla yaşanan kur anlaşmazlığı gümrükten geçen malların tesliminde sorun oluyor. Tüccarımız Rusya ile ruble üzerinden ticaret konusunda aktif çalışma yapılmasını bekliyor. Laleli piyasasının neredeyse tamamının Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Kafkasya ülkelerine çalıştığını biliyoruz. Onların zararlarını en aza indirip ticareti sürdürmeleri için bazı tedbirlerin alınması gerekiyor.
abd türkiye rusya milli ekonomi ticaret türk ihracat avrupa dolar batı yaptırım ithalat Euro Türk lirası ruble İstanbul Ticaret Odası anlaşma şekib avdagiç istanbul sanayi odası milli para Erdal Bahçıvan