Tarım işçileri devletten yardım bekliyor

Adana’da geçen günlerde arka arkaya yaşanan zirai don ve poyraz, turfanda ürünleri talan etti. Bu sene hasat dahi yapılamayacak. Yaşanan bu durumu Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Çukurovalı üreticinin tarlasını don vurdu, ürünler talan oldu. Girdi maliyetlerindeki artış, tarımsal üretimdeki plansızlık ve ihracattaki sıkıntılar ile mücadele eden üreticileri bu kez de zirai don ve poyraz vurdu.

Birçok ürün hasar gördü. Yılın 12 ayı üretim yapılan ve Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Çukurova’da bu sene turfanda ürünlerin bir çoğu hasat dahi edilemeyecek.

Turfanda karpuzda zarar yüzde 70’lere ulaşırken; Kavun, domates, patates, mısır, şeftali, nektarin ve erik gibi ürünler ise tamamen kurudu. Narenciye ürünlerindeki zararın da Nisan ayında çiçek açım döneminde belli olacağı öngörülüyor.

Uzmanlar önümüzdeki günlerde de zarar gören ürünlerde önlem alınmazsa ciddi fiyat artışları yaşanacağının altını çizdi.

Yeniden ekim yapacak fidenin de bulunmadığını ifade eden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticilerin yeniden ekim yapmak zorunda kalacağını ancak piyasada fide bulunmadığını belirtti ve konuşmasına şöyle devam etti:

- Üreticiler artan girdiler karşısında zaten eziliyordu, bu da tuzu biberi oldu.
Adana türkiye ekonomi çukurova