Kirada fahiş artışa düzenleme gelebilir
Fırsatçı ev sahiplerine ve fahiş ev kirası artışına karşı harekete iddia ediliyor. İddialara göre yapılması planlanan düzenlemeyle birlikte olağanüstü artışların ve fırsatçılığın önüne geçilecek.
Son dönemde yaşanan kiralık evlerdeki fahiş fiyat artışı vatandaşı mağdur ediyor. TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyen ev sahiplerine yönelik şikayetler tüketici hakem heyetlerini, sektör temsilcileri, ilgili kurumları harekete geçirdi.
Sabah gazetesinin haberine göre, sözleşme sürecinden önce kiracının evden çıkarılması ve fiyat artışı konuları yapılması planlanan yeni düzenlemeyle birlikte engellenecek.
Kirasını düzenli ödeyen, enflasyon oranında artıran kiracıların sözleşme sürecinden önce evden çıkarılması yasal olarak mümkün değil. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, aksi hallerde tüketici hakem heyetlerine, Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü'ne, Maliye, ve CİMER'e şikayette bulunmaları konusunda uyardı.
Sektör temsilcileri de kirada fırsatçılığın son bulması için geçici olarak zam sınırlaması, tavan getirilmesini önerdi. Ayrıca, 5 yılı dolan kiracılardan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.
Kiracı ve kiralayan arasındaki anlaşma, kiracının hakları da Borçlar Kanunu'na göre belirleniyor. Kanuna göre, Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişiklik yapılamıyor.
Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme aynen devam eder. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 yıl süreyle daha geçerli olur. Bu durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Sektör temsilcileri, "Çocuğum evlenir, kendim taşınacağım" gerekçesiyle evin boşaltılmasını isteyen ev sahiplerinden noterden yazı istenmesi uyarısında bulunuyor. Kiracılar, bu koşulla çıkarıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat, taşınma masrafı alabilir.