Erkenci soğan ve patatesi yağmur vurdu

Adana’da erkenci soğan ve patatesi aşırı yağışlar vurdu. Üretici mağdur oldu. Yüzde 30’lara varan kayıp yaşadıklarını söyleyen üreticiler, devletten yardım bekliyor.

Adana’da patates ve soğan üreticilerini aşırı yağışlar mağdur etti. Ürünlerde yüzde 30’lara varan zarar var.

Geçtiğimiz yıl soğanı ihracat yasağı, patatesi ise plansızlık vurmuştu, bu yıl da yağmur.Adanalı üreticiler geçen sene ihracat yasağından dolayı soğan tarlalarını sürmüş, patatesleri ise yok paraya satmıştı.

Şubat ve mart ayında yağan aşırı yağmurun etkisiyle, soğan ve patateslerin köklerinde çürümeler başladı. Üreticinin yüzde 30’lara varan zararı var.

Üreticinin bozulan ürünleri parça parça tarlasına yayıldığı için sökemiyor. Hal böyle olunca normal ürüne yaptığı bakımı, bozuk ürüne de yapmak zorunda kalıyor. Zarar ise katlanıyor.

Üretici Abdullah Temel’in Yaklaşık 100 dönüm patatesi, 80 dönüm de soğanı yağmurdan dolayı heba oldu. Sezon sonuna kadar 180 dönüm için 1,5 milyonun üzerinde kaybı olacak.

Bir dönüm patates tarlası yaklaşık 4 ton rekolte veriyor. Dönüm maliyeti ise 10 bin lirayı buluyor. Üreticinin zarar etmemesi için kilogram fiyatının 4 liranın altında satılmaması gerekiyor.

Soğana iyi bakılırsa 7-8 tona kadar ürün alınabiliyor. Ancak 4 tonu para ediyor. Geriye kalanı ya ıskartaya gidiyor ya da yarı fiyatına. Soğanın dönüm maliyeti ise ortalama 5500 lira. Ancak yıllardır ya tarlada kalıyor ya da yok paraya satılıyor.

Adana’da üretilen patates ve erkenci soğanın bir çoğu Rusya’ya ihraç ediliyor. Rusya ile ticari ilişkilerin iyi tutulması oldukça önemli.

Bölgede artan girdi maliyetleri de üretimi yarı yarıya düşürmüş durumda. Üreticiler üretimin devamlılığı için destek bekliyor.

ÜRETİCİNİN 1,8 MİLYONLUK ELEKTRİK FATURASI BELİNİ BÜKÜYOR

Bu sene elektriğe gelen zamlar da girdilere fahiş şekilde yansıyacak. 1200 dönüm toprak için 6 ay su kullanılıyor. Zamlar nedeniyle 300 bin lira fatura bekleyen üretici Abdullah Temel sezonda 1.8 milyonluk fatura öderse üretmekte zorlanacağını belirtti. Özelleştirmelerin sonucunu yaşadığımızı aktardı.

Adana rusya ekonomi zam elektrik ihracat patates destek Hava durumu yağmur tarla soğan mart zarar girdi maliyetleri