Gelişen dünya Atlantik'e karşı çıktı

ABD öncülüğündeki Rusya’yı hedef alan ekonomik yaptırımlar dünyadaki cepheleşmeyi belirginleştirdi. Gelişen dünya Atlantik sistemine karşı durdu. 54 ülke Rusya’ya yaptırım kararı alırken 149 ülke yaptırımlara katılmadı. Yaptırımlara katılmayan ülkelerin Gayrı Safi Yurt İçi Hâsılası yani dünya ekonomisindeki payı da yüzde 62 seviyesinde.

NATO’nun doğuya genişlemesini Ukrayna’ya askeri müdahale ile engelleyen Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara 149 ülke katılmadı. Dünyadaki saflaşma belirginleşti, gelişen dünyanın Atlantik sistemine karşı ayağa kalktı. Medya desteği ile yaptırımların güçlü olduğu psikolojisi yaratılsa da ABD’nin baskısı ile yalnızca 54 ülke yaptırımlara dâhil oldu.

ABD’nin başını çektiği ekonomik yaptırımlara yoğun olarak Avrupa ülkeleri destek verdi. Ancak Macaristan, Belarus, Bosna Hersek, Sırbistan ve Moldova ABD yaptırımlarının yanında yer almadı.

Güney Amerika’da da Paraguay, Kolombiya, Kosta Rika, Paraguay, Ekvador, ve Fransız Ginesi yaptırımları desteklerken Asya’da da ise yalnızca İsrail, Japonya, Güney Kore ve Singapur Rusya yaptırımlarına katıldı.

Dünyanın ezici bir çoğunluğu ise Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara katılmadı. 149 ülke Atlantik safında yer almadı. Çin Halk Cumhuriyeti, İran, Azerbaycan ve Venezuela’nın yer aldığı 19 ülke doğrudan Rusya’ya destek verdi. 130 ülke ise yaptırımlara katılmayarak dolaylı olarak Rusya tarafında yer aldı.

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı Rusya yaptırımlarına katılırken NATO üyesi ülkelerden Türkiye ve Macaristan ise ABD’nin baskılarına boyun eğmedi.

Yaptırımlara katılmayan ülkelerin Gayrı Safi Yurt İçi Hâsılası yani dünya ekonomisindeki payı yüzde 62 seviyesinde. Yaptırıma katılmayan ülkelerin nüfusunda ezici bir üstünlüğü var. Rusya yaptırımlarına katılmayan ülkeler dünya nüfusunun yüzde 83’ünü oluşturdu.

abd türkiye rusya Ukrayna iran Azerbaycan israil çin destek nato Venezuela avrupa birliği yaptırım Ekvador Kolombiya macaristan Güney Amerika Paraguay Kosta Rika