Meclis’te gündem kadına yönelik şiddet
Meclis Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu'nun raporu Genel Kurul'da kabul edildi. Raporda 7 gün 24 saat hizmet verecek "Acil Şiddet Hattı" kurulması önerildi. İyi hal indiriminin kadına şiddet suçlarında uygulanmasının sona ermesi gerektiğine de dikkat çekildi. CHP, İyi Parti ve HDP ise İstanbul Sözleşmesi savunmasında birleşti.
Kadına yönelik şiddete yönelik raporu tartıştılar. İstanbul Sözleşmesi'nin arkasında durdular.
Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı. 912 sayfalık rapor, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.
Görüşmeleri tamamlanan raporda 7 gün 24 saat hizmet verecek "Acil Şiddet Hattı" kurulması önerildi. Alo 183 Sosyal Destek Hattı'ndan ayrı tutulması istenen bu hattın, farklı dillerde hizmet vermesi ve engelli erişimine uygun olması gerektiği kaydedildi.
Raporda "Kravat indirimi" olarak bilinen iyi hal indiriminin, kadına şiddet suçlarında uygulanmasının sona ermesi gerektiğine dikkat çekildi. Kısa adı KADES olan Kadın Destek Uygulaması'nı kamuda çalışan kadınlar ve yurtlardaki kız öğrencilerin telefonlarına yüklenmesi de talep edildi.
Raporda şiddet mağdurlarının barınacağı yerlerin artırılması istendi. "Çocuk Adalet Merkezi" gibi kadınlar için tek elden hizmet verecek şiddetle mücadele merkezlerinin kurulması da önerildi.
Genel Kurul'daki görüşmelerde CHP, İyi Parti ile HDP, Avrupa merkezli çürümeyi ve yozlaşmayı dayatan İstanbul Sözleşmesi'nde birleşti. İktidarın cinsiyet ayrımcılığını körükleyen söylemleri ve istikrarsız politikaları olduğunu iddia eden muhalefet vekilleri, bu nedenle raporun işlevsiz olduğunu öne sürdü.
CHP Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi:
- Her seferinde İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğimizi üstüne basa basa söylemeye devam edeceğiz.
İyi Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, iktidarlarında yeniden imzalanacağını vaat etti:
- İktidarımızda İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden imzalayacağız. Kanunları şiddeti önleyecek şekilde uygulayacağız.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, iktidarın oy kaygısıyla sözleşmeden çekilme kararını verdiğini öne sürdü:
- Bu sözleşmeden sırf aslında yine iktidara oy verme potansiyeli olduğu düşünülen küçük bir erkek grubunun manipülasyonlarıyla çekilindi.
AK Parti ve MHP de Genel Kurul'da görüşlerini dile getirdi. AK Parti ve MHP'li milletvekilleri raporda farkındalık ve zihniyet dönüşümünün vurgulandığını ifade etti.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ‘’Yasal düzenlemelerle kadınlarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz… ‘’ ifadelerini kullandı:
- Kadına yönelik şiddetin haklı ya da haksız hiçbir gerekçesi olamaz, bahanesi olamaz.
- Biz sadece raporları yazmıyoruz, yazdığımız raporları politikaya çeviriyor, uyguluyor ve yasal düzenlemelerle kadınlarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz…
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, kadına yönelik şiddetle mücadelede hukukun uygulamasında sorunlar yaşandığından yakındı:
- Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadelede kuvvetli yasal düzenlemeler olmasına karşın hukuk kurallarının uygulamaya geçirilmesinde sorunlar yaşanıyor.