''Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınmasını tartışabiliriz''

Rusya ile devam eden müzakelerle ilgili Volodimir Zelenskiy'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Zelenskiy, Rusya'nın şart olarak açıkladığı Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınmasını tartışabileceklerini söyledi. Amerikan basınına konuşan Zelenskiy, “NATO’ya üyelikten soğudum” dedi.

NATO kuşatmasına karşı Rusya’nın Ukrayna’daki ilerleyişi sürerken, ABD’nin kışkırttığı Kiev yönetiminden dikkat çeken açıklamalar geldi.

ABD ve Batı’nın vaad ettiği desteği sahada bulamayan Volodimir Zelenskiy, Amerikan ABC televizyonuna verdiği demeçte, Rusya ile Kırım ve Donbass’ın tanınmasını tartışabileceklerini söyledi. “Bunları tartışabilir ve bu bölgelerin geleceği konusunda uzlaşma sağlayabiliriz” dedi.

“NATO’YA ÜYELİKTEN SOĞUDUM”

NATO’nun Rusya’ya karşı cephe almaktan korktuğunu ifade eden Zelenskiy, “NATO’ya üyelikten soğudum” ifadelerini kullandı.

- Uzun süre önce NATO’nun Ukrayna’yı kabul etmeye hazır olmadığını fark ettikten sonra bu konudan soğudum. İttifak çelişkilerden ve Rusya’yla cepheleşmekten korkuyor.

Müzakerelerde Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, 3. tur görüşme sonunda, Kırım ve Donbass’taki halk cumhuriyetlerinin tanınması neticesine ulaşmayı umduklarını söylemişti.

Görüşme öncesi Kremlin’den de “3 şartımız yerine getirilirse, askeri harekat anında durur” açıklaması yapılmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu şartları, Kiev yönetiminin militarizmden arındırılması ve tarafsızlığını anayasasında sabitlemesi ile Kırım ve Donbass’taki Halk Cumhuriyetlerinin tanınması olarak sıraladı.

Peskov, Ukrayna’nın tarafsız ülke olması şartına ilişkin de “Anayasalarında, Ukrayna’nın herhangi bir blokta yer almayacağına dair düzenlemeler yapmalılar.” ifadelerini kullandı.

abd rusya Ukrayna operasyon nato Devlet harekat son askeri kiev Zelenskiy müzakere