2022 Afet Tatbikat Yılı ilan edildi

2022 yılı Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündem afetlere hazırlık ve afet bilincinin artırılması oldu. Soylu, bu yılın tatbikatlarla geçeceğini duyurdu.

2022 Afet Tatbikat Yılı İlan edildi. Toplantıya, İçişleri Bakanı Süleyman Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer, İstanbul İl Afet Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz ile ilgili birimlerin yetkilileri katıldı.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, 2022 yılını afet tatbikat yılı ilan ettiklerini söyledi. Bu kapsamda bu yıl çeşitli bölgelerde tatbikatlar yapılacağı belirtildi.

Soylu, Erzurum'daki tatbikatla bunun ilk adımını attıklarını dile getirdi. Farklı alanlarda yapılacak olan tatbikatları ve amaçları duyurdu:

- 2019-2020 yılı afet hazırlık yılıydı. 2021 yılı da afet eğitim yılıydı. Burada 5 temel amacımız, 32 hedefimiz var. Bütün okullarda ve üniversitelerde, kamu kurumlarında, havalimanlarında, otobüs terminallerinde, hastanelerde, cezaevlerinde, organize sanayi bölgelerinde, alışveriş merkezlerinde, konutlarda, sitelerde arama kurtartma gibi tatbikatlar olacaktır. 2022 yılı içerisinde bu kapsamda 66 il düzeyinde tam tatbikat, 15 bölgesel düzeyde tam tatbikat gerçekleştireceğiz.

Soylu, Türkiye'de 2020 ve 2021 yılında meydana gelen afetlerde zor ama başarılı bir sınavdan geçildiğine vurgu yaptı, güncel bilgileri paylaştı:

- 2021 yılında Türkiye’deki orman yangınlarında ve sel afetlerinde konut, iş yeri, eşya, araç ve diğer yardımlar olmak üzere vatandaşlarımıza toplam 354 milyon 250 bin lira doğrudan acil nakdi yardım yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla tarım zararlarının da bir kısmını AFAD olarak biz karşıladık.

Soylu, bütün illerde çok ciddi bir çalışma yürüttüklerini ve 81 ilde il risk azaltma planlarını tamamladıklarını belirtti:

- Türkiye Afet Sonrası İyileştirme Planı kapsamında son 2 yılda meydana gelen afetlerde 65 bin konutun yapımına başladık. Bunun 45 bin konutunu yaptık, bitirdik ve teslim ettik. Geri kalanı devam ediyor.

Afetlere hazır olmak ve toplumun afet bilincini sürekli arttırmak amacıyla İstanbul’da geniş kapsamlı tatbikat düzenleneceğini dile getiren Soylu, kentte deprem riskinin bulunması nedeniyle alınan önlemlerin üst seviyede olduğunu söyledi.

Soylu, burada meseleyi ciddiye almak ve yarın deprem olacakmış gibi hazırlanmak durumunda olduklarını belirtti:

- Biz bütün işlerimizi yaparken, zihnimizin bir tarafında bu depremle ilgili hangi tedbirlerimizi aldığımız, kurumumuzun buna hazır olup olmadığını ölçmeliyiz. Türkiye afet bölgesidir. Deprem, sel, toprak kaymaları, çığ, coğrafyanızın bir gerçeği. Hazırlıklarımızı en üst seviyede ortaya koymalıyız. Deprem anı karmaşık bir andır. Bu konuda uzmanlığı bulunan bütün bilim insanlarımızın bilimsel veri tespiti ciddi bir deprem tehdidinin çok da uzakta olmadığı yönündedir. Bunu görmezden gelmek kendimizi kandırmak olur.

İstanbul’da acil durum toplanma ve barınma alanlarının sayısını çoğalttıklarına dikkati çeken Soylu, bölgede muhtemel deprem sonrasında çok sayıda ilden yardım gelebilecek şekilde plan yapıldığını aktardı.

istanbul türkiye açıklama afet cumhurbaşkanı tatbikat ismail çataklı süleyman soylu son Tarım basın risk