Rusya'nın yaptırım karşıtı hamleleri

Batı'nın Rus ekonomisini hedef alan yaptırımlarını Rus ekonomist Maria Krasenkova değerlendirdi. Krasenkova yaptırımların devam etmesi halinde SWIFT'e alternatif ödeme sisteminin hızlıca devreye alınabileceğini söyledi. Öte yandan Alman Avrupa Parlamentosu Üyesi Markus Buheit, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yanlış politikasının Almanya'yı da etkileyeceğini söyledi.

Rus Ekonomist Maria Krasenkova, ABD ve Avrupa Birliğinin Moskova'ya karşı yaptırımlarını değerlendirdi.

Eski Rusya Merkez Bankası İş Geliştirme ve Ödeme Sistemleri Bölümü Başkanı, ekonomist Maria Krasenkova Rusya'nın ve Çin'in SWIFT'e alternatif geliştirdikleri ödeme sistemlerinin yaptırımların sürmesi durumunda hızlıca devreye alınabileceğini söyledi.

Ekonomist Krasenkova, sadece 7 rus bankasıyla sınırlı kalmış SWIFT yaptırımlarının da ülkelerin Rusya ticaretine bağımlılığından kaynaklandığına dikkat çekti.

Rusya Merkez Bankası da borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildiğini duyurdu. Şahısların borsa üzerinden dolar, avro ve diğer dövizleri alırken, toplam alım miktarı üzerinden yüzde 30 komisyon ödeyecekleri belirtildi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Rus savunma sektörünü hedef alan yeni yaptırımların geleceğini açıkladı. Toplamda 22 Rus savunma şirketinin yaptırım listesine alınacağı duyuruldu. Bu şirketler arasında Rus ordusu için muharebe uçakları, zırhlı muharebe araçları, elektronik savaş sistemleri, füzeler ve insansız hava araçları yapan firmalar da yer alıyor.

YAPTIRIMLARA KATILMAYAN ÜLKELER ARTIYOR

Rusya'yı hedef alan yaptırımlar Avrupa Konseyi'nde ise tartışılmaya devam ediyor. Alman Avrupa Parlamentosu Üyesi Markus Buheit'den yaptırımlara karşı açıklama geldi.

Rusya'nın Almanya için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Buheit, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik politikasının yanlış olduğunu ve bunun Almanya'yı da etkileyeceğini söyledi.

ABD ve AB'nin başını çektiği Rusya karşıtı yaptırımlara Türkiye, Çin, Hindistan, Brezilya, Cezayir, Pakistan gibi birçok ülke ise katılmayı reddediyor.

abd türkiye rusya açıklama hindistan çin operasyon ekonomi ticaret pakistan nato cezayir SWIFT avrupa birliği brezilya yaptırım rus moskova rusya merkez bankası