TMO buğday ihalesinde tarihi fiyat
Toprak Mahsulleri Ofisinin 435 bin tonluk buğday için açtığı ihaleye gelen rakamlar kaygı verici düzeyde. İhalenin ilk turunda en düşük teklifi 420 dolar oldu. Uzmanlar bu artışta, Rusya ile ticaretin yavaşlamasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Dışa bağımlılığı azaltmak için kıraç bölgelerde sulu tarıma geçilmesinin önemine dikkat çeken uzmanlar önlem alınmazsa ekmek fiyatlarında da fahiş artışlar olabilir uyarısı yapıyor.
Rusya’nın NATO’nun ilerlemesine karşı başlattığı Ukrayna harekatıyla birlikte, Rusya- Türkiye ticaretinin yavaşlaması, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni( TMO) harekete geçirdi. TMO 435 Bin tonluk buğday ihalesi açtı.
Ancak gelen rakamlar tedirgin edici. Ocak ayı ihalesinde ton başına 341,90 dolar ile 351,80 dolar arasında teklifler gelirken, Mart ayı ihalesinde en düşük teklif ton başına 420 dolar oldu.
İhalede büyük oranda Türkiye'de depolarda bulunan buğdaylar teklif edildi. Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ithalat, çatışmalar nedeniyle büyük oranda sekteye uğradı.
Buğdayın tonuna teklif edilen 420 dolar, bugünkü kurla yaklaşık 5 Bin 900 lira ediyor. Bu fiyat artışı da önümüzdeki dönemde ekmek zamlarını gündeme getirebilir.
TMO BUĞDAY İHALESİNİ UZMANLAR YORUMLADI
Türkiye’de buğday üretiminin son yıllarda yüzde elli azalmasından kaynaklı bir kriz de yaşanıldığının altını çizen uzmanlar, kısa vadede çözüm için, buğdayda yüzde 66 ithalatla en büyük alımı yaptığımız Rusya ile ticari ilişkilerin normale dönmesinin şart olduğunu belirtiyor.
Uzun vadeli çözümü olarak ise, buğdayda dışa bağımlılıktan kurtulmak için, Türkiye’nin kıraç topraklarının su ile buluşturulmasının önemine dikkat çekiyor. Üreticiler geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı birçok bölgede hasat dahi yapamadı. Bu sene yağışların bol oluşu, bir nebze de olsa verimi artıracak.
Ancak fahiş şekilde artan gübre fiyatlarından dolayı birçok üretici gübre atamadı. Buğdayda gübre kullanılsaydı verim daha da fazla olabilirdi.
GÜVENLİK İÇİN ÜRETİME DESTEK ÇAĞRISI
Gübrede yapılan indirimi değerlendiren Şereflikoçhisar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozkurt, dışa bağlılığın önüne geçilebilmesi için desteklerin artırılmasının da önemine dikkat çekti.
Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir de gıda güvenliği için, tarımın desteklenerek, ithalatın önünün kesilmesi gerekliliğinin altını çizdi.