Batı'nın yaptırımı Rusya'yı etkilemedi
Batı'nın SWIFT yaptırımı etkisiz kaldı. Sadece 5 bankayı hedef alan etkisiz yaptırımla ilgili Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, " yaptırımlar Rusya'nın Ukrayna konusunda tutumunu değiştirmeyecek" dedi. Rusya'dan çok Avrupa'yı etkileyen yaptırımlarla ilgili Almanya'da tepki sesleri yükseldi. Öte yandan Batı yaptırımları Rusya için yeni finansal sistemlerin de önünü açıyor. Rusya 2019'dan bu yana, uluslararası ödemelerini kendkendi sistemi olan SPFS'ye göre düzenliyor.
Rusya ekonomisini bitirme propagandası ile Batı'nın açıkladığı SWIFT yaptırımı etkisiz kaldı.
ABD ve AB'nin Rusya'nın ekonomisini bitirecek söylemi ile açıkladığı SWIFT uygulaması sadece 5 Rus bankasını hedef aldı. Diğer bankalar üzerinden SWİFT işleminin sürmesi yaptırımların etkisizliğini gözler önüne serdi.
Rusya'yı hedef alan yaptırım kararları ile Kremlin'nden de açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Yaptırımlar Rusya'nın Ukrayna konusunda tutumunu değiştirmeyecek" dedi.
Kremli sözcüsü yaptırımlarla ilgili ayrıca “Zamanla AB’de ülkemizle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği bilincinde olan, geniş vizyonlu liderler olacaktır, biz de bu yönde çalışacağız” ifadelerini kullandı.
SWIFT'TEN ÇIKARILAN RUSYA'NIN PLANI NE?
Öte yandan yaptırımlara hazırlık için Rusya 2019'dan bu yana, uluslararası ödemelerini kendi sistemi olan SPFS'ye göre düzenliyor. Bu kapsamda Çin, Hindistan ve İran ile SPFS üzerinden ödemelerini yapmaya başlayan Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerini de sisteme bağlamak için anlaşmalar yaptı. 2020 yılı sonunda Ermenistan ve İsviçre'nin de aralarında olduğu 23 yabancı banka SPFS'ye bağlandı.
Rusya'nın en büyük ticaret ortağı Çin... Çin'in de Rusya gibi, SWİFT'in dışında kendi uluslararası ödeme sistemleri bulunuyor. Uzmanlara göre, Rusya ve Çin kendi ödeme sistemleriyle ekonomik ortaklıklarını sürdürülebilir kılarak Batı'ya rakip yeni bir küresel finans sistemi kuruyor. Rusya'nın bu gibi kendi geliştirdiği yeni ekonomik araçlarla ticari kayıplarının yüzde 50'sini telafi etmesi mümkün görülüyor.
Uzmanlara göre bu durumda Rusya ile ticaret ortaklığı bulunan Batı, kendi yaptırımlarının kurbanı olabilir. Rusya'nın SWIFT ile ilişkisi, Avrupa ekonomisini de krize sürükleyebilecek düzeyde birbirine bağlı.
Özellikle Almanya ve Hollanda ithalatta Rusya'ya mecbur. Aynı zamanda Rusya AB'nin en büyük ham petrol, doğalgaz ve katı fosil yakıt sağlayıcısı.
Tahıl, gaz ve petrolde Almanya, İtalya ve birçok Balkan ülkesi Rusya'nın önemli ticaret ortakları. Alman yetkililer SWIFT yasağının kendi ekonomilerine de zarar vereceğini ve Rusya'dan alınan gaz karşılığında ödeme yapılmasını imkânsız hale getireceğini savunuyor.
"SWIFT YAPTIRIMI BATI İÇİN TERS TEPEBİLİR"
Rusya'dan çok Avrupa'yı etkileyen yaptırımlarla ilgili Almanya'da tepki sesleri yükseldi. Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Ali Mercan, Almanya'nın SWIFT konusunda çekimser kaldığını hatırlattı. Hristiyan demokratik birlik partisinin Rusya'nın SWIFT yaptırımını, bu bir atom bombası gibidir ve büytün finans sistemini etkileyecektir şeklinde yorumladığını söyledi:
Almanya yaptırımlar evet ama SWIFT için kısmi uygulansın demişti. Bu bir atom bombası gibidir ve bütün finans sistemini etkileyecektir.
Mercan, Avrupa ülkeleri ve Almanya'nın Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan en çok kendilerinin etkileneceğini söyledi. Bu ülkelerin Rusya ile ticaretine dikkat çekti.
Amerika'nın gazıyla hareket eden Almanya ve Avrupa ülkeleri en çok kendileri zarar görecekler