Batı basınının yalanları ortaya çıktı
Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyon beşinci gününde. Basında ve sosyal medyada ABD ve FETÖ destekli yalan haberler de artıyor. Video oyunları, kurgulanmış görüntüler, film sahneleri… Kara propaganda için kullanılan görüntülerden sadece bazıları.
Rusya’ya yönelik kara propagandanın başında tamamen gerçek dışı veya güncel olmayan görüntü ve videoların yayılması yer alıyor.
Kara propagandaya batı basınının önde gelen kuruluşları öncülük ediyor. Yayınlarda savaş oyunlarının videoları Ukrayna’ya saldırı anında çekilmiş görüntüler gibi gösteriliyor.
Türkiye’den de bazı yayın organlarının katıldığı çarpıtmayı CIA’dan fonlanan isimler, FETÖ’cüler, PKK’lılar ve Uygur ayrılıkçıları özellikle destekliyor. Çarpıtmalara İyi Parti ve Gelecek Partisi’ne yakın kaynakların da dahil olduğu görülüyor.
SALDIRI ANI DİYE VİDEO OYUNLARINI, FİLM SAHNELERİNİ YAYINLIYORLAR
Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın resmi hesabı tarafından Rusya saldırısı olduğu iddia edilerek paylaşılan videolar arasında arasında bilgisayar oyunu görüntüleri de bulunuyor.
Dolaşıma sokulanlar arasında sivillerin ve çocukların hedef alındığı, Kiev’in Rus tankları tarafından yerlebir edildiği, Ukraynalı yöneticilerin ve eşlerinin cephede savaştığı, Türkiye’nin boğazları Rusya’ya kapattığı gibi yalanlar öne çıkıyor.
Rusya’ya yönelik kara propaganda, ABD’nin Irak’ı işgal etmeden önce yürüttüğü kampanya ile benzerliği de dikkat çekiyor.
Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın resmi hesabından yayınladığı Rus uçağının düşürüldüğünü öne süren görüntünün de “Digital Combat Simulator World” adlı oyundan alınmış bir kare olduğu anlaşıldı.
Twitter’da paylaşılan ‘Kiev’e hava saldırısı’ yapıldığını iddia eden görüntülerin de “The Iron Dome in War Thunder” isimli oyunun tanıtım fragmanı olduğu görüldü.
CNN Türk'te Yasin Erçağlayan'ın sunduğu programda 2. Dünya Savaşı Döneminde geçen bir bilgisayar oyununun fragmanında yer alan bir görüntü "burası Kiev" denildi.
Yine CNN Türk yayınına katılan Ukraynalı bir milletvekilinin "Türkiye’nin boğazların Rus savaş uçaklarına kapatmasından memnunuz” söylemini de gerçeği yansıtmamasına rağmen haber yaptığı görüldü.
ABD tarafından fonlanan Gülsüm Halilova’nın ‘Kiev’e paraşütle iniyorlar’ iddiasına dayanak yaptığı, paylaşımda 30 milyon kullanıcı tarafından izlenen görüntülerin de 2014 yılına ait olduğu kanıtlandı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi askeri üniforma giyerken gösteren bir fotoğraf, Zelenski’nin cephede çatışmalarda bizzat yer aldığı iddiası defalarca paylaşıldı.
Oysa görsel 21 Nisan tarihli bir Reuters haberinde de kullanılan bir fotoğraf. Haber kaynağında da karenin 9 Nisan 2021’de kaydedildiği yazıyor.
24 Şubat 2022’de servis edilen fotoğrafta, Ukrayna başkan yardımcısının eşinin çatışmalarda yer aldığını gösterdiği iddia edildi.
Ancak görüntülerde ki kişiye ait değil,Ukrayna'nın bağımsızlığının 30. yılı vesilesiyle düzenlenen askeri geçit töreninin provasından.
Öte yandan Ukrayna’nın idari yapısında da “başkan yardımcısı” diye bir makam da bulunmuyor
Yine Rus askerlerine ait olduğu iddia edilen esir görüntüleri de geçmişe ait olduğu ortaya çıktı.
Suriye’de yaptığı kurgularla gündeme gelen CIA’ya bağlı ‘Beyaz Baretliler’ grubu da Ukrayna’da sahneye çıktı.
Sızan bazı videolarda Beyaz Baretlilerin makyaj yaparak insanlara yaralı ve ölü süsü verdiği görüldü.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği paylaşımında Türkiye’nin boğazları Rus savaş gemilerine kapatacağını öne sürmüştü.
Türk resmi makamlarından yapılan açıklamada böyle bir durumun söz konusu olmadığı, boğazların açık olduğu bildirildi. Zelenskiy’nin bu paylaşımı ile Türkiye’yi çatışmaların içine çekmek olarak değerlendirildi.
SEYİT TÜMTÜRK YİNE YALANLA GÜNDEME GELDİ
Sosyal medyadaki kara propagana kervanında Seyit Tümtürk ve Babusselam Okutan gibi Uygur ayrılıkçıları da en önde yer aldı.
Tümtürk yayınladığı videodaki ailenin Ruslar tarafından zulmedilen Çeçenler olduğunu öne sürdü. Ancak videonun 2014 yapımı “Arayış” filminin sahnesi olduğu ortaya çıktı.
PKK taraftarlarının da Nazi yalanlarına sarılarak Rusya’ya ve Türkiye’ye karşı kendilerine pay çıkarmaya çalıştığı görüldü. FETÖ’cü isimler de ABD’den fonlanan Gülsüm Halilova’ya dayandırarak çok sayıda gerçek dışı bilgi paylaştılar.