Tarım sektörünün gözü kulağı komşuda
Türk tarım sektörü, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Tarım sektörü için önemli pazar Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı aksaklıklarla da olsa sürüyor. Ukrayna’ya ihracat ise durdu. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonunun sektör üzerindeki olası etkilerini ve beklentileri Ulusal Kanal’a değerlendirdi.
Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da gözler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelere çevrildi.
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, böylesi gelişmelerle yaş meyve ve sebze ihracatında kısa sürede başka bir pazara yönelme gibi seçeneklerin mümkün olmadığını, pazarların ihtiyaçlarına göre üretim yapıldığını vurguladı:
- Hem turizm açısından hem tarım açısından da sis bulutu yarattı. Önümüzü göremez hale geldik. Uçak düşmesi, pandemi şimdi tam düze çıkacağız, Antalya’da artık her şey yola girecek dediğimiz dönemde bu olay. Umuyorum ki bu olayda yansımadan, bizim halk tabirimizle tatlıya bağlanır.
- Bizler için önemli bir komşu iki ülke. Çünkü iki ülkeyle tarihi derin bağlarımız var. Ticari bağlarımız var. Özellikle enerji kaynakları, tahıl ambarı olması konusunda. En önemli hususlardan bir tanesi de olası bir enerji kısıtlaması, bizim için hayati derecede önemli. Umuyoruz bu noktalara gelmez.
- Rusya’ya biraz ihracatımız devam ediyor, aksaklıkta olsa. Ukrayna’ya olan yaş meyve sebze ihracatımız durdu. Yoldaki tırlarımız girmekte imtina ediyorlar. Kuyrukta bekliyorlar. Ukrayna’daki ithalatçılar siparişlerini iptal ettiler. Bunun getirdiği bizim ihracatçımızın alacakları var orada. İster istemez de gelmezse bu alacaklar, domino etkisiyle bütün kentimize yayılacak.
- Yaş meyve ve sebze karşı ülkenin damak tadıyla, uzun soluklu oluşturulacak pazarlarla oluşuyor. Bir anda hemen bir başka ülkeye geçmemiz, bir başka ülkeye bunu satmaya başlamamız çok olası değil. Özellikle yakın ülkelerle çalıştığımız için, Avrupa pazarında daha uzun vadeli sözleşmelerle satışlar yapıldığından, bu malın bir şekilde bu pazarlarda satmak bizim için en iyisi.
Çandır, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonunun sektör üzerindeki olası etkilerini ve beklentileri değerlendirdi:
- Şu anda üretimin birazcık soğuktan kaynaklı düşük olduğu bir dönemdeyiz. 10-15 gün belki mal baskısı olmadan dayanabiliriz ama hava ısındıktan sonra çok çıkacak mallar burada üretimi bir şekilde zafiyete uğratabilir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geliyor. Birçok çiçekler buradan oraya gitmek üzere yola çıkmış durumda. Onların akıbeti de belirsiz. Fiyatların ihracatta zirve yaptığı bir dönemde böyle bir şey yaşamamız gerçekten bizim üreticimizi olumsuz etkileyecek.
Girdi maliyetleriyle beli bükülen üreticinin ayakta kalabilmesi için ihracat kanallarının açık olması gerektiğini belirten Çandır, Batı'nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına karşı Türkiye’nin tavrını da değerlendirdi:
- Devletimizin Avrupa Birliğindeki ya da diğer ülkelerin yaptırımlara başlamasının karşılığında yaptırıma başvurmaması, bu dönemin iyi atlatılması için, başarılı çalışmalar, başarılı yaklaşımlar diye düşünüyoruz.
Çandır, stratejik alanlarda bağımsızlık vurgusu yaptı:
- Pandemiyle birlikte başlayan dönemde de, su, enerji, gıda ve çevrenin bir memleket meselesi olduğunu iyi algılamamız lazım. Bizimde bu alanlarda bağımsızlığımızı yakalamak için çaba sarf etmemiz gerekiyor.