Türkiye o bildiride çekimser kaldı

NATO Zirvesi'nde Rusya'ya karşı ortak bildiri yayımlandı, Rusya'nın askeri operasyonu kınandı. Avrupa Konseyi ise Rusya'yı Bakanlar Komitesi üyeliğinden çıkarmak üzere toplandı. Türkiye'nin çekimser oy kullandığı toplantıda Rusya üyelikten çıkarıldı.

Rusya NATO kuşatmasını silahla yardı. NATO olağanüstü toplanarak Rusya'nın askeri operasyonunu kınadı.

NATO Zirvesi sonrası yapılan açıklamada "Belarus'un kolaylaştırdığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam teşekküllü işgalini en kuvvetli şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Zirve sonrası konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Havada, karada ve denizde duruşumuzu güçlendirmek ve olasılıklara hızlıca karşılık verebilmek için NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırıyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki operasyona derhal son verilmesi çağrısını içeren tasarı ise Rusya tarafından veto edildi.

İtalya’nın başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Rusya'yı üyelikten çıkarma kararı aldı. Rusya ve Ermenistan karara karşı oy kullandı. Türkiye ise çekimser kaldı, Azerbaycan da oylamaya katılmadı.

Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunu kınayan bir karar için oylamaya katılmayan Çin'in BM elçisi Zhang Jun Rusya'nın güvenlik endişelerini meşru olarak değerlendirdi.

Ukrayna sorununun birdenbire ortaya çıkmadığını söyleyen Çin Halk Cumhuriyeti'nin BM elçisi "Rusya'nın endişelerine gereken önem verilmelidir. Ve Ukrayna, Batı ile Doğu arasında bir köprü olmalı, bir çatışma yeri değil." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Abhazya Cumhuriyeti Suriye'den sonra Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyan 2. ülke oldu.

Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Bjania, Abhazya halkının da benzer bir durum yaşadığını söyledi. Bjania, hükümete tanınan 2 halk cumhuriyet için diplomatik ilişkiler kurması, dostluk, karşılıklı yardım eli ve işbirliği anlaşmaları hazırlamaları talimatı verdi.

türkiye rusya Ukrayna cumhurbaşkanı nato doğu son askeri