NATO’nun genişlemesine Rusya engeli

4 Nisan 1949’da 12 ülke ile kurulan NATO, soğuk savaş sonrası taahhütlere rağmen doğuya doğru genişlemesini sürdürdü. Kaos planlarıyla ülkeler için tehditler oluşturan NATO, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 18 ülkeyi daha ittifaka katarak Rusya sınırına dayandı. Daha fazla genişlemeye göz yummayan Moskova ise karşı hamle yaparak İttifak'ın genişleme çabalarına ağır darbe vurdu. NATO'nun işlevsizliği bir kez daha gündem oldu.

Doğuya doğru genişleme stratejisi ile hareket eden NATO, kurulduğu günden bu yana ülkelere yönelik tehditlerini artırdı. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası genişlememe mesajları veren NATO, tam aksini yaptı. Son örnek ise Rusya- Ukrayna sahasında yaşandı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra NATO, 4 Nisan 1949’da 12 ülke ile Varşova Paktı’na karşı kuruldu. Belçika, Kanada, Danimarka, İtalya, Fransa, Norveç, ABD, Birleşik Krallık gibi ülkeler kurucular arasında yer aldı. 18 Şubat 1952’de Türkiye ve Yunanistan da NATO’ya üye oldu. 1955’te Almanya, 1982’de İspanya NATO’ya katıldı.

Günümüze gelindiğinde doğuya doğru 700-800 kilometre kadar genişleyen NATO 30 üyeye ulaştı.

Ülkelere yönelik büyük tehditler oluşturan NATO, bir tatbikatında ülkenin Türkiye'nin kurucu lideri Atatürk'ü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı hedef aldı. PKK/YPG’yi desteğini sürdüren NATO, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ni üslerle çevirdi.

2004 yılındaki 5'inci genişleme halkasıyla NATO, Rusya sınırlarına iyice yaklaştı. Son adım ise Ukrayna’yı üyelik vaadiyle kışkırtmak oldu.

Washington'un hedefleri ise karşılık bulmadı. Rusya’nın askeri operasyonu ile NATO’nun doğuya doğru genişlemesi de durduruldu.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Avrupa’da beyin ölümünün gerçekleştiği söylenen NATO’dan Türkiye’nin ayrılması tekrar gündeme geldi. Ulusal Kanal’a konuşan Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ali Fuat Gökçe, NATO’nun feshedilmesi gerektiğini vurguladı:

- NATO ABD’nin politikalarını uygulama aracı olarak ortaya çıkıyor.
- NATO 1990 ile 2000 yılları arasında Doğu’ya doğru oldukça genişleme başarısı sağlamıştır diyelim.
- Türkiye’nin katılımı ile beraber genişleme stratejisine başladı. 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin dağılması ile beraber eski Sovyetler Birliği coğrafyasında tedrici olarak ilerlemeye başladı burada NATO.
- Eski Sovyetler Birliği coğrafyasında Belarus, Ukrayna bu 2 ülkenin NATO üyesi olmadığını görüyoruz. Onun dışında Romanya, Macaristan gibi eski Sovyetler Birliği ülkelerinin Doğu Avrupa ülkelerinin Nato üyesi olduğunu görüyoruz.
- Gürcistan Ermenistan ve Türkiye’yi de içe alan ırakla beraber Basra körfezinde yükselen Asya’ya karşı yeni bir cephe oluşturmak istemiştir. Ama şu anda başarılı oldukları söylenemez abd bu politikasını da uygularken birinci cepheyi de kurduğu üslerle takip etmektedir Yunanistan Girit deniz üssü var.
- Ukrayna’nın NATO’ya üye olma arzusu var. Rusya şiddetle karşı çıkıyor. Çünkü NATO...
- 1941 de Hitler Polonya Minsk Ukrayna Kiev istikametini kullanarak Kiev’i aldıktan sonra Rusya’ya ilerlemek istemiştir burası askeri harekâta elverişli bir yer. Rusya için savunma hattıdır bu hattın doğusunda NATO’yu istememektedir.
- NATO’nun bugünkü işlevi gereksiz Varşova paktına karşı kurulmuş bir örgüttür bugün bir Varşova paktı yok eski Sovyetler birliği yok NATO neden var bütün işlevini kaybetmiş durumda.
abd türkiye rusya Ukrayna pkk asya nato sovyetler birliği doğu askeri Doğu Avrupa