Batı için kriz Türkiye için fırsat
Rusya Donbass'taki Cumhuriyetleri tanıyarak ABD ve NATO'nun Karadeniz'de genişleme planına set çekti. Bölgede ABD ve batılı ülkeler için yeni kriz alanı oluşurken, Atlantik tehditlerine karşı Avrasya cephesinde mücadale eden ülkelere önemli fırsatlar doğdu. Bu noktada Türkiye’nin izleyeceği strateji gündemde... Ankara'nın, ABD tehditlerine karşı Rusya'nın yanında tavır alması iki ülke için yepyeni fırsatlar doğurabilir.
Rusya’nın, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıması, küresel çaptaki kamplaşmayı bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Bir yanda küresel hegemonyasının sonuna ilerleyen ABD'nin peşine takılanlar, diğer yanda Atlantik tehditlerine karşı mücadele veren Avrasya ülkeleri, ezilen ve gelişen dünyanın halkları ile Türk Cumhuriyetleri var.
Rusya'yı tecrit etmek amacıyla yaptırımlar uygulamaya kalkan ülkeler, aslında kendilerine yaptırım uyguluyor. Bunun en çarpıcı örneğini Almanya verdi. Berlin Hükümeti, Rus doğal gazını Almanya'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 projesini durdurma kararı alarak, kendi evine gelen gazdan oldu.
ABD’nin Karadeniz’de Ukrayna üzerinden yarattığı gerilim, Washington’un peşine takılanlar için yeni kriz alanı oluştururken, Türkiye’nin, Atlantik tehditlerine karşı Rusya'nın yanında tavır alması, iki ülke için yepyeni fırsatlar doğuruyor.
NATO, geçmişte Sovyet tehdidi var diyerek Türk Donanması'na Karadeniz'i, Yunan Donanması'na Ege'yi koruma görevi vermişti. Yunanistan, NATO'nun çizdiği sınırları egemenlik iddialarıyla kendi ülkesine katmak isterken, Türkiye Karadeniz'e sıkıştırıldı. Ancak NATO'nun tüm kışkırtmalarına rağmen Karadeniz'de güvenliği Türk-Rus işbirliği sağladı. Ortak mekanizmalarla Karadeniz bir güvenlik adasına dönüştü, Türkiye egemenlik haklarını korudu.
TEHDİTLER VE FIRSATLAR NELER?
Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin açık denizlere çıkışını engellemek isteyen ve zenginliklerini adeta korsanlık yaparak çalan 7 farklı mekanizma oluştu. Türkiye’nin, ABD, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi mekanizmalarca dayatılan kuşatılmışlığı aşmasının yolu da ittifak birikimlerini kullanmasından geçiyor. Suriye'nin Tartus Limanı'na yerleşen, Afrika'da 6 ülkeden üs garantisi alan ve Akdeniz Filosu'nu yeniden kuran Rusya, Akdeniz'deki en önemli denge unsuru… Rusya ile Doğu Akdeniz'deki iş birliği, dengelerin Türkiye lehine değişmesini sağlar.
Rusya ile ilişkilerin ileri seviyeye taşınması, Suriye ve Libya sahasındaki kesin çözümün de yolunu açacaktır. Hava sahası açılacak, Suriye ile ortaklık zemini yaratılacak ve sınırımızdaki PKK/YPG terörüne nihai darbe birlikte vurulacaktır.
Türkiye, son yıllarda savunma sanayisinde yaptığı bağımsızlık hamlesiyle çok sayıda örtülü ve örtüsüz ambargoya maruz kalıyor. Rusya silah endüstrisi, Türkiye'nin Batı'ya alternatif oluşturmasında açısında da çok önemli bir kuvvet…
Rusya ayrıca, Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortaklarından ve Kuşak-Yol Girişimi'nin de kuzey koridorunda yer alıyor. İki ülke arasında geliştirilecek demiryolu hatları ve liman anlaşmaları ile Türkiye, Kuşak-Yol'un kuzey kısmına da bağlanabilir. Türk malları. Rusya üzerinden Asya ve Avrupa'ya da dağılabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma yönünde bugüne kadarki en net duruşu Abhazya Cumhuriyeti gösterdi. Şimdi Donetsk ve Lugansk ile birlikte KKTC'yi tanıyabilecek iki kardeş ülke daha ortaya çıktı. Türkiye'nin Abhazya, Lugansk ve Donetsk’i tanıması, Rusya’nın da KKTC'yi tanımasının önünü açar. Uluslararası arenada tanınan bağımsız bir Kıbrıs Türk Devleti ise, Türkiye'nin Mavi Vatan'daki güvenliğinin kilididir.