Ukrayna'yı ilk terk eden ülke ABD

Asılsız iddia ve haberleriyle Ukrayna’da savaş kışkırtıcılığı yapan ABD, Kiev'i ilk terk eden ülke de oldu. Ayrıca Donbass bölgesindeki gözleme noktasında bulunan Amerikalılar da tahliye edildi. Öte yandan ABD Başkanı Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski telefon görüşmesi yaptı. Biden Zelenski'ye destek sözünü yineledi.

Karadeniz'de genişleme planı için işgal propagandası ile Ukrayna'yı Rusya'ya karşı kışkırtan ABD, Kiev'i terkeden ilk ülke oldu.

Son olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "İşgal her an başlayabilir" açıklaması yaptı. Asılsız Kremlin'den iddialara peş peş peşe yalanlama gelirken ABD, Kiev'den tahliyeyi hızlandırdı.

Washington yönetimi, Ukrayna’da bulunan sivil, asker ve diplomatik unsurlarına tahliye kararına bir kritik ekleme daha yaptı. Washington, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Donbass bölgesinde görevli Ukrayna Özel Gözlem Misyonu çerçevesindeki ABD’li personeli geri çekmeye başladı.

ABD'lilerle birlikte, misyon bünyesinde bulunan İngiltere ve Avrupa Birliği temsilcilerinin de araçlarla ayrıldığı tahmin ediliyor. ABD’lilerin çoktan eşyalarını topladıkları ve sadece talimatı bekledikleri belirtildi.

BIDEN ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

Kiev yönetimini yalnız bırakan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi de arayarak destek sözünü yineledi. Zelenski ise Biden'ı Ukrayna'ya davet etti.

Öte yandan Ukrayna'daki tahliye ile eş zamanlı olarak Almanya'daki ABD birlikleri, Romanya'daki Amerikan üssüne sevk edildi.

abd rusya Ukrayna güvenlik almanya karadeniz nato asker Devlet Biden Ulusal washington kremlin savaş romanya son Zelenskiy Jake Sullivan Donbass Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı