Öğretmenlik kariyer mesleği oldu

Öğretmenliği kariyer meslek olarak tanımlayan kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olarak yeni kademeler oluşturuldu. Birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarıldı.

Kanun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı. Öğretmenlik kariyer mesleği olarak tanımlandı. Yeni kariyer basamakları getirildi.

3 Şubat'ta Meclis'te kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

12 maddelik Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birinci derece kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkartıldı. Ancak bu madde 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulamaya girecek.

Adaylıktan öğretmenliğe geçiş için yapılan sınav yeni kanunla birlikte kaldırıldı. Sınav yerine genel kültür, özel alan eğitimi ve meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığı'nca tespit edilecek.

YENİ KARİYER BASAMAKLARI GETİRİLDİ

Adaylık süreci en az bir, en fazla iki yıl olabilecek. Bu aşamayı geçen kişinin önünde "Öğretmen", "Uzman öğretmen" ve "Başöğretmen" olarak yeni kariyer basamakları olacak. Her kademe için maaşlarda artış yapılacak.

10 yıl hizmet süresini dolduranlar uzman öğretmenlik sınavına girecek. Uzman öğretmenlikte 10 yılını dolduran da başöğretmenlik sınavına tabi tutulacak. Doktora yapmış kişiler ise sınavdan muaf olacak.

Kanunla sözleşmeli öğretmenler için de düzenleme yapıldı. Tayin için gerekli 3 yıl sözleşmeli, 1 yıl kadrolu çalışma mecburiyeti korundu. Ama can güvenliği ve sağlık gerekçeleriyle tayin hakkı tanındı.

sağlık Resmi Gazete erdoğan cumhurbaşkanı milli eğitim bakanlığı meb sınav meslek Kültür Mahmut Özer öğretmenlik Öğretmenlik Meslek Kanunu başöğretmen Uzman öğretmen