Çoruh Nehri'nde zorlu balık avı

Bayburt’ta yüzeyi kısmen buzla kaplanan Çoruh Nehri’nde köylüler balık avı için zorlu mesai yapıyor. Buzları kırarak kendilerine sal yapan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle balık yakalayarak, ek gelir elde ediyor.

Dünyanın en hızlı akan ırmakları arasında yer alan ve yer yer buzla kaplı olan Çoruh Nehri'nde köylülerin balık avı için zorlu mesaileri başladı.

Bayburt'ta bulunan Çoruh Nehri'nin yüzeyi soğuk havanın etkisiyle kısmen buzla kaplandı.

Nehrin merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyünden geçen bölümünde soğuk havaya rağmen geleneksel yöntemlerle eğlenerek, avcılık yapılıyor.

Sabah erken saatlerde nehir kenarında soba kurup kahvaltı yapan köylüler, daha sonra kalınlığı yaklaşık 20 ila 30 santimetreyi bulan buz tabakasını kazma ve baltayla kırarak ağlarını suya bırakıyor.

Ağaç dallarıyla buza vurup ses çıkartan avcılar, balıkların ağlara takılmasını bekliyor. Nehrin bazı bölümlerinde buz altında sıkışan balıklar ise çıplak elle tutuluyor.

Avlanan köylüler, su debisinin yüksek olduğu kısımlarda 20 santimetre kalınlığındaki buzu kırıp sal gibi kullanarak nehrin karşı tarafına ulaşıyor.

Yöre halkı, bin bir zahmetle Çoruh Nehri'nin buzlu sularından çıkararak çuvallara doldurdukları balıkların bir kısmını satarak gelir sağlıyor, bir kısmını da komşularına dağıtıyor.

Nehirde yaşayan balıkların besin değerinin çok yüksek olduğunu belirten yöre halkı, yaşlıların balıkları şifa niyetine yediklerini belirtti.

Bayburt bayraktar avcılar Hava durumu soğuk kış balık don buz ırmak avcılık Çoruh Nehri